Příjmy českých důchodců? Z 95 procent je platí stát

Praha - Čeští důchodci si přivydělají jen zhruba dvě procenta částky, s níž hospodaří. Uvádí to publikace ministerstva práce o vývoji životní úrovně v ČR. Penzisté tak mají celých 95 procent svých příjmů z penze od státu. Zbývající tři procenta jejich peněz pocházejí z jiných zdrojů. V roce 2011 měl důchodce v průměru celkem 11 670 korun čistého měsíčně. Demografové i ekonomové upozorňují na to, že nynější důchodový systém není ve stárnoucí české společnosti dlouhodobě udržitelný.

Důchodci dostávají o něco více než před dvaceti lety

Podle údajů se za poslední dvě desetiletí podíl peněz od státu v peněženkách důchodců mírně zvětšil. Část příjmů z pracovní činnosti se ale snížila a z ostatních zdrojů se příliš nemění.

Loni představoval důchod s případnou další sociální pomocí od státu 95 procent čistého příjmu důchodců a důchodkyň. V roce 1993 to bylo 92 procent. Tehdy přivýdělek činil čtyři procenta celkové částky, kterou měli penzisté měsíčně k dispozici. V minulém roce to byla necelá dvě procenta jejich peněz. Ostatní zdroje tvořily před dvěma desetiletími zhruba čtyři procenta a loni tři procenta příjmů.

Podíl osob věku 65+ / počet osob věku 16-64
Zdroj: ČT24/MPSV

V roce 1993 penzisté hospodařili s 2 924 korunami čistého měsíčně. Reálně si za tuto sumu mohli v souvislosti s růstem životních nákladů dovolit čtyři pětiny toho, co v roce 1989. V roce 2000 měl důchodce k dispozici v průměru 6 264 korun, tedy zhruba 96 procent reálné hodnoty před revolucí. Loni to bylo 11 670 korun, ve skutečnosti o čtvrtinu víc než v roce 1989.

Stárnoucí česká společnost děsí experty

Česká společnost ale stárne a seniorů přibývá. Lidé nad 65 let tvoří teď zhruba 16 procent obyvatel a jejich podíl bude narůstat. Pokud by se neposouval věk odchodu do penze a nezměnila se valorizace, propadla by se důchodová soustava do dluhů. Ty by za půl století překročily už celý roční hrubý domácí produkt Česka a do konce století by činily 260 procent HDP, uvedli před pár lety experti v takzvané Bezděkově zprávě.

Jaromír Drábek
Zdroj: ČT24

Důchodová reforma už je připravena, její spuštění by se ale podle odcházejícího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka mohlo oddálit. Reforma například zavádí možnost dobrovolného vstupu do druhého pilíře, ovšem pouze pro občany mladší 35 let. Občané starší než 35 let mají jedinou šanci pro vstup v průběhu prvního pololetí 2013, pak o tuto možnost přijdou. Ministr financí Miroslav Kalousek přitom očekává, že se do druhého pilíře zapojí v následujících letech 50 až 60 procent Čechů.