Škrobárna Amylon vyrábí práškové pudinky už 100 let

Praha – Česká škrobárenská firma Amylon oslavuje 100. výročí svého vzniku – v oboru patří k nejstarším firmám v Evropě. Proslavily ji hlavně pudingy v prášku. Podobně starých firemních šperků je ale v Česku víc – například Olomoucké tvarůžky, Becherovka nebo Orion.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Amylon začal vyrábět pudink v prášku v létě 1912. Dnes vyrábí z pšeničného škrobu celou řadu dalších produktů: bramborové kaše, instantní knedlíky, koláče, krémové náplně nebo těsta na pizzu. „Inspirací může být, že si prolistujeme kuchařky našich babiček, našich maminek, kde je spousta výrobků, které je možné vyrábět ve formě předpřipraveného polotovaru,“ vysvětluje vedoucí provozu firmy Pavel Kolář.

Továrna přežila obě světové války, komunismus i finanční krizi. „Po válce byl Amylon znárodněn a přešel pod státní podnik Škrobárny. Tak fungoval až do roku 1989, pak se začaly jednotlivé závody samostatně privatizovat,“ říká ředitel Amylonu Vladimír Zeman.

Teď firma prodává zhruba 300 tun balených výrobků měsíčně. A kromě toho asi 660 tun škrobových sirupů. Glukózový sirup jde na odbyt hlavně v České republice – vyrábí se z něj sladkosti, zmrzliny, bonbóny nebo lízátka.

Firemních oslavenců bychom v tuzemsku našli víc. Před 100 lety se rozjela automobilka Laurin a Klement, v západních Čechách založil Ludwig Moser sklářskou dílnu, v Českých Budějovicích a v Plzni se začalo vařit pivo. Na Královéhradecku se pod taktovkou Antonína Petrofa rozezněly klavíry. A na jihu Čech vzniklo Mlékárenské družstvo táborské, dnešní Madeta.

Ne všichni si ale udrželi ryze českého majitele. Řada tradičních českých značek byla skoupena mezinárodním kapitálem. Jak upozorňuje Miroslav Karlíček z VŠE, spotřebitelé si toho mnohdy ani nejsou vědomi. Například slavnou zmrzlinu Míša vlastní společnost Unilever.