Podle Evropské komise USA ignorují verdikt o Boeingu

Brusel – Spojené státy čelí obvinění Evropské komise, že ignorují nařízení Světové obchodní organizace (WTO) zastavit subvence americkému výrobci letadel Boeing. Komise požádala WTO o ustavení rozhodčího panelu, který by tuto věc vyšetřil. Washington však tvrdí že své subvence již zastavil, a obviňuje naopak Evropskou unii z pokračování ve státní podpoře evropskému konkurentu Airbus, kterou WTO rovněž označila za nelegální.

EU zaslala WTO stížnost na USA za nerespektování verdiktu už minulý měsíc a požádala organizaci o právo uvalit na Spojené státy obchodní sankce v objemu 12 miliard dolarů (231 miliard korun). Úřad obchodního zmocněnce USA však tehdy prohlásil, že stanovený termín 23. září Washington splnil.  

Nyní ale komise tvrdí, že o tom Američané Bruselu nedodali žádné důkazy. „USA říkají, že subvence odstranily, na podporu svého tvrzení ale neposkytly žádné podrobné doklady,“ uvedla komise.   

Ustavení nového panelu WTO by dál prodloužilo spor EU a USA o státní podporu pro oba letecké výrobce, který se táhne již sedm let. USA ve své stížnosti proti evropským subvencím pro Airbus uspěly stejně jako EU a Washington tvrdí, že státní podpora Airbusu je mnohem vyšší než americká pomoc pro Boeing.   

Boeing 787 Dreamliner
Zdroj: ČT24

WTO v minulosti dospěla k závěru, že subvence svým výrobcům poskytují obě strany. Spojené státy již dříve obvinily EU, že nepřestala subvencovat Airbus, a požádaly WTO o právo na obchodní sankce vůči EU v objemu deseti miliard dolarů.   

Airbus a Boeing mezi sebou soupeří o vedoucí pozici na globálním trhu velkých civilních letadel. Airbus získal za první tři čtvrtletí zakázky na 437 strojů, což je zatím méně než polovina zakázek, které přijal Boeing. Americká firma tak letos přeruší devítiletou nadvládu Airbusu na trhu.