Dalkia nemá zájem o elektrárnu Dětmarovice

Praha – Teplárenská společnost Dalkia oproti očekáváním nepodala nabídku na koupi moravskoslezské elektrárny Dětmarovice. Deníku E15 to potvrdil předseda představenstva Dalkie Zdeněk Duba. Jisté tedy je, že v soutěži o Dětmarovice jsou tři známí uchazeči - společnost NWR Zdeňka Bakaly, Energetický a průmyslový holding (EPH) v čele s Danielem Křetínským a Česká energie podnikatele Ladislava Drába.

Dalkia, která je hlavním dodavatelem tepla v Moravskoslezském kraji, podle E15 nakonec nevyhodnotila koupi Dětmarovic jako ekonomicky přínosnou pro aktivity samotné teplárenské společnosti. Od roku 2016 totiž začnou platit přísnější evropská pravidla ohledně odsíření a denitrifikace elektráren, což si vyžádá značné investice.

Jak napsal deník, koupě Dětmarovic by dávala smysl, pokud by se do té doby podařilo postavit širší síť teplovodů z elektrárny do moravskoslezských měst, což se ale podle Duby ukazuje jako nereálné.

Společnost ČEZ počátkem minulého týdne uvedla, že dostala čtyři nabídky na koupi elektrárny. Jejich jména ani bližší informace o nabídkách však ČEZ zatím nezveřejnil s poukazem na to, že stále trvá jejich formální posuzování.

Křetínského holding vydá dluhopisy za 10 miliard

Česká energetická skupina EP Energy Daniela Křetínského, pod niž spadají aktivity Energetického a průmyslového holdingu (EPH), jednoho ze zájemců o dětmarovickou elektrárnu, se podle Lidových novin chystá do konce roku vydat dluhopisy za víc než deset miliard korun. V těchto týdnech čeká na přidělení ratingu, tedy na ohodnocení platební schopnosti a perspektiv do budoucna. Peníze chce použít na další expanzi.

Bližší informace k chystané transakci EP Energy zatím sdělit nemůže. Pravidla při vydávání dluhopisů jsou totiž podobná jako při uvedení akcií na burzu - dotyčná společnost ani banky připravující emisi nesmí v přípravné fázi poskytovat bližší informace.

O záměru vydat letos emisi dluhopisů firma informovala už loni. „Máme v plánu financovat naše operace prostřednictvím mezinárodních dluhopisů,“ řekl na začátku loňského roku LN předseda představenstva Daniel Křetínský. Za vhodný termín emise dluhopisů tehdy označil polovinu letošního roku.

Jak upozornil list, mezi vlastníky holdingu patří vedle Křetínského také skupina PPF Petra Kellnera a slovenská skupina J&T.