Evropa popadá jako domino, varuje studie

Berlín - „Řecko z kola ven“ může vyvolat na jihu Evropy dominový efekt, který by světovému hospodářství způsobil škody přes 17 bilionů eur (420 bilionů korun). Opuštění eura Řeky a Portugalci považují autoři studie německé Bertelsmannovy nadace ještě za ekonomicky zvládnutelné, nákaza Španělska a Itálie však prý vyvolá „nevídané ekonomické erupce v celé Evropě i ve světě“.

Podle serveru Spiegel Online autoři této studie proti jiným nepočítali jen ztráty věřitelů v postižených zemích, ale pomocí ekonometrického modelu simulovali dopady krize na růst 42 nejdůležitějších průmyslových a rozvojových zemí, na něž připadá 90 procent světového hospodářství. Vycházeli přitom ze situace v nejhůře postiženém Řecku, o jehož návratu k drachmě se spekuluje už řadu měsíců.

Odchod Řeků z eurozóny je ekonomicky zvládnutelný

Státní bankrot Řeků a jejich odchod z eurozóny považují odborníci z institutu Prognos pro světové hospodářství za ekonomicky zvládnutelný. „Nelze však vyloučit, že kapitálové trhy pak ztratí důvěru také v Portugalsko, Španělsko a Itálii a že tam také dojde k bankrotům. Světové hospodářství pak upadne do hluboké recese,“ předpovídá studie. Nejpozději poté, co by „euroklub“ opustilo Španělsko, dotkne se podle ní krize i dalších významných světových ekonomik.

„Jakmile se potopí Evropa, zasáhne to i Čínu a USA,“ tvrdí ekonom Thiess Petersen, který na výzkumu spolupracoval.

Podle propočtů Prognosu by 42 hospodářsky předních zemí přišlo dohromady o 7,9 bilionu eur, z toho 1,2 bilionu by připadlo na nejvýznamnější rozvojové státy skupiny BRIC. Pokud by z evropské měnové unie musela vystoupit i Itálie, očekávají autoři celosvětovou recesi s celkovými ztrátami okolo 17,2 bilionu eur. To podle nich odpovídá 44 procentům ročního hospodářského výkonu všech zkoumaných zemí.

Na recesi by už slovo „krize“ nestačilo. Rozsah této recese „by dnešními měřítky pojmů, jako je krize, nebylo možné měřit“, varuje studie.

Většina firem po celém světě má jasno: Recese bude pokračovat

Přes 80 procent firem v Evropě a Japonsku očekává, že vrchol dluhové krize teprve nastane. Zatímco evropské firmy očekávají vyvrcholení krize na konci letošního nebo začátkem příštího roku, japonské předpokládají vrchol krize nejdříve v polovině příštího roku. Navíc téměř dvě třetiny evropských a všechny japonské společnosti očekávají pokračování hospodářské recese ve svých zemích. Za hlavní brzdu růstu označují klesající poptávku domácností.

„Když si podnikatelé myslí, že bude hůř, tak většinou hůř je - to jednoznačně funguje,“ říká Constantin Kinský, ředitel pražské pobočky Roland Berger Strategy Consultants.

„Evropské společnosti očekávají celkovou stagnaci ekonomiky. Na rozdíl od loňského roku, kdy 60 procent dotazovaných firem uvedlo, že vnímají svou konkurenceschopnost jako vysokou,“ uvedl dnes ředitel pražské pobočkyRoland Berger Strategy Consultants Constantin Kinský.

Čeho se firmy bojí

  • Krachu eura.
  • Zavření úvěrových kohoutů ze strany bank.

„Firmy ví, že v dobách krize banky utahujou úvěrové kohouty zejména v investičním financování. Projevuje se to i dnes - banky dávají mnohem méně investiční úvěry a upřednostňují provozní,“ tvrdí Karel Havlíček, předseda představenstva AMSP.