Evropské firmy jsou na tom nejhůř od poslední recese

Londýn - Evropské podniky zažívají nejhorší časy od doby, kdy se eurozóna dostala z poslední recese. Ukázal to souhrnný index aktivity, který v říjnu podle předběžných údajů organizace Markit klesl na 45,8 bodu. Pokud je index pod hranicí 50 bodů, signalizuje to pokles. Firmy teď musejí propouštět. Tak dokáží snížit náklady i ceny svých výrobků a služeb.

Evropské podniky bojují se slabou poptávkou. Souhrnný index vyjadřuje aktivitu ve službách i v průmyslu. Mírné zlepšení zatím hlásí jen sektor služeb. „Evropa zpomaluje. Dokonce velká část Evropy je tento rok v recesi,“ prohlásil ekonom Jan Švejnar.

V září byl index na 46,1 bodu, loni v říjnu na 46,5 bodu. Vývoj za říjen naznačuje, že hospodářský propad eurozóny se prohlubuje. Tak nízko jako letos v říjnu byl totiž souhrnný index aktivity naposledy v červnu 2009. Dolů táhnou index hlavně dva největší trhy - Německo a Francie.

Podnik
Zdroj: ČT24

„Kromě obav o zdraví domácího trhu firmy také vidí, že je menší poptávka, zejména v Asii, ale i ve Spojených státech,“ poznamenal vedoucí ekonom Markit Chris Williamson. Obavy z tohoto černého výhledu vedou firmy k propouštění zaměstnanců, jak se snaží snižovat náklady. „Dokonce ani Německo není imunní,“ podotkl Williamson.

Ani Německo na tom není nejlépe

Do recese se pomalu propadá právě i největší evropská ekonomika. Důvěra německých podnikatelů v tamní ekonomiku v říjnu již šestý měsíc za sebou klesla a byla nižší než nejhorší odhady analytiků. Pozorně sledovaný index podnikatelského klimatu, který vydává mnichovský institut Ifo, klesl na 100 bodů ze zářijových 101,4 bodu a ocitl se nejníže od února 2010.

Tamní index nákupních manažerů spadl navíc o jeden a půl bodu na 45,7 bodu. S poklesem zájmu o zakázky bojují i české podniky. „Zatím to nevidíme nějak kriticky, vidíme ke konci roku, že zakázky klesají, ale ono je to tak, že vždycky na přelomu roku ta situace, co se týká zakázek, je malinko kritičtější. Není to ale nic dramatického,“ prohlásila Barbora Schelová, personální ředitelka Robert Bosch.

Chris Williamson, vedoucí ekonom, Markit:

„Finanční trhy mohou provolávat slávu pozitivnímu vývoji, jak se politici snaží v regionu řešit dluhovou krizi, zejména pokud jde o intervenci ECB na trhu dluhopisů. Co se ale týče byznysu, vyhlídky jsou pro tento rok nejtemnější od počátku roku 2009.“

Euro
Zdroj: ČT24/ISIFA/Science Photo Library

Čína hlásí oživení ekonomiky. Ale jen pozvolné

Lepším zítřkům by mohla nahrát dobrá průmyslová čísla z Číny. Tamní index nákupních manažerů se dostal nejvýš ze poslední tři měsíce - vzrostl na 49,1 bodu. Navzdory zlepšení ale indikátor stále zůstává pod hranicí 50 bodů, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Či Sun, ekonomka, Daiwa Capital Markets:

„Myslíme si, že Čína se už zotavila a pro nadcházející čtvrtletí předpokládáme, že oživení bude pokračovat.“

Povzbudivý je ale vývoj nových zakázek a výroby, kde se dílčí indexy vyšplhaly na několikaměsíční maxima. Vývoj zásob pak naznačuje, že se bude v dalších měsících zvyšovat výroba. To už by se mělo přímo projevit i v číslech o vývoji hrubého domácího produktu. „Trhy ale možná budou zklamané, když si uvědomí, že oživení čínské ekonomiky bude jen pozvolné a že se patrně nechystají žádná nová podpůrná opatření,“ řekl hlavní ekonom Dariusz Kowalczyk z investiční společnosti Crédit Agricole CIB v Hongkongu.

Statistika z čínského průmyslu potěšila investory a akcie reagovaly růstem. Čínská ekonomika tvoří asi 10 a půl procenta celosvětového HDP. Růst jejího HDP se ale na tom celosvětovém podílí více než dvaceti procenty.