Exmakléř UBS u soudu odmítl obvinění z podvodu, napřed se ale rozplakal

Londýn – Kweku Adoboli, bývalý makléř největší švýcarské banky UBS, dnes před soudem odmítl obvinění, že banku podvedl. Podle jeho slov jednal tak, aby pomohl zotavit se z vysokých ztrát, které utrpěla za finanční krize v letech 2008 až 2009. Banka tehdy prodělala asi 52 miliard dolarů (asi bilion Kč). UBS tvrdí, že Adoboli ji neschválenými transakcemi připravil asi o 2,3 miliardy dolarů (přes 44 miliard Kč).

„UBS byla mou rodinou a úplně všechno, co jsem dělal, veškeré úsilí, které jsem do té organizace vložil, bylo ku prospěchu banky,“ řekl soudu Adoboli, když se uklidnil a byl schopen mluvit. Před soudem takto vypovídal poprvé, a když stanul na místě určeném pro obžalované, rozplakal se a nejprve nebyl schopen slova.   

Adoboli byl zadržen loni na podzim a zhruba devět měsíců už strávil ve vazební věznici. Jeho případ se před soudem Southwark Crown Court v Londýně začal projednávat před šesti týdny. Prokuratura dnes obžalobu rozšířila o další dva body pozměňování účetnictví a zpronevěry, z čehož už je Adoboli obviněn. Všechna tato obvinění Adoboli odmítl.   

Prokuratura uvedla, že Adoboli lhal, vymýšlel si klienty a překročil interní pravidla, jejichž smyslem je odhalovat příliš riskantní transakce. Prvotním motivem prý bylo zajistit si vyšší prémie a dosáhnout prestižního postavení v bance. Jeho tajné transakce se ale podle prokuratury vymkly kontrole a v jednu chvíli prý hrozilo, že Adoboli bance způsobí ztrátu až 12 miliard dolarů.

160911
Zdroj: ČTK/AP/Matt Dunham

Dnes dvaatřicetiletý Adoboli do UBS nastoupil v roce 2003, měl rychlý kariérní postup a záhy se vypracoval na hlavního makléře. Když byl loni zadržen, pracoval v londýnské součásti Global Synthetic Equities, kde byl vedoucím týmu Delta One. Ten se specializuje na obchody s finančními deriváty.

Ztráta, kterou Adoboli své bance způsobil, stála křeslo tehdejšího generálního ředitele UBS Oswalda Grübela. Odejít museli také šéfové oddělení pro globální akciové obchody François Gouws a Yassine Bouhara. S řadou zaměstnanců bylo zahájeno disciplinární řízení pro podezření ze zanedbání povinností.