Českým firmám utíkají miliony - neodepisují investice na vývoj

Praha - České firmy přicházejí o stovky milionů korun. Jen minimálně totiž využívají daňovou úlevu, která jim umožňuje odepsat si investice na výzkum a vývoj. Přestože jim tuto možnost dává zákon už od roku 2005, uplatňuje ji jen zlomek výrobců.

Že si mohou odepsat pořízení firemního auta, počítače nebo třeba telefon, podnikatelé vědí. Možnost snížit si daně díky nákladům na výzkum a vývoj ale většina firem vůbec nevyužívá. Přitom by mohla. Žádat úlevu na dani mohou všechny firmy, které vylepšují své výrobky nebo třeba vyvíjejí nový software. Menší zpracovatelé a výrobci s desítkami zaměstnanců tak mohou ušetřit statisíce korun, velké koncerny až desítky milionů.

„Pokud vezmeme celkově obraty těchto firem a údaje od ČSÚ, které se týkají výzkumu a vývoje, zjistíme, že ta odečitatelná položka je využívána v řádu zlomků procent,“ říká Jakub Tománek z firmy RESEA.

Podle údajů finančního ředitelství odpisy na výzkum a vývoj uplatnilo loni jen 780 firem. Ostatní buď o daňovém odečtu neví, nebo je odradí složitá administrativa. „Největším kamenem úrazu je prokázání, jestli ten projekt je výzkumem a vývojem,“ doplňuje Tománek.

Ministerstvo průmyslu a obchodu
Zdroj: Ruml Miloš/ISIFA

Ministerstvo průmyslu je přesvědčeno, že o možnosti odpočtu nákladů na vývoj informuje podnikatele dostatečně. „MPO v rámci seminářů, které pořádá pro firmy, mimo jiné informuje o této možnosti,“ říká Petr Očko, ředitel sekce fondů EU na MPO.

Navzdory daňové úlevě i systému dotací se v Česku do výzkumu a vývoje stále investuje méně než ve zbytku Evropské unie. „Když se podíváme na podíl těchto výdajů na HDP, tak jsme na tom v porovnání se starými zeměmi EU trošku hůře,“ podotýká Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.