Bývalý ředitel OP si prý neoprávněně vyplatil přes 26 milionů

Prostějov - František Tuhý - majoritní vlastník zkrachovalého prostějovského Oděvního podniku (OP), v minulosti rovněž jeho generální ředitel a předseda představenstva - si údajně neoprávněně vyplatil za roky 2004 až 2007 prémie ve výši 26,3 milionu korun. Výše prémií byla uvedena v odpůrčí žalobě, kterou podal tento týden u brněnského krajského soudu insolvenční správce OP Jaroslav Svoboda. Někdejší největší tuzemská oděvní firma je v insolvenci již rok.

„Stanovení podmínek pro přiznání ročních prémií, následně vyhodnocení jejich splnění a rovněž vyplacení realizoval a schvaloval žalovaný… Valná hromada dlužníka vyplácení ročních prémií neměla pod kontrolou,“ uvedl Svoboda v žalobě.

Dle žaloby navíc Tuhý pobíral prémie bez ohledu na ekonomickou situaci OP, a to přesto, že jako generální ředitel, majoritní akcionář a předseda představenstva měl stálý přehled o ekonomické situaci firmy.

Úryvek z žaloby

„Žalovaný vždy bez ohledu na závazky dlužníka a jeho ekonomickou situaci rozhodl o tom, že roční prémie byly vyplaceny v plné výši, a to ve výši odpovídající 300 procentům základní mzdy.“

Žaloba: Tuhý nebyl řádný hospodář

Tuhý podle Svobodova názoru porušil své povinnosti týkající se výkonu funkce člena statutárního orgánu obchodní společnosti: „Žalobce se především domnívá, že žalovaný nepostupoval při výkonu své funkce předsedy představenstva s péčí řádného hospodáře.“

Prostřednictvím odpůrčích žalob zažaloval insolvenční správce nejen Tuhého, ale také zástupce bank, které poskytly OP úvěr, či bývalého generálního ředitele OP Jiřího Tuvoru. Soudce brněnského krajského soudu Jan Kozák dosud obdržel dvě desítky těchto žalob. Tito lidé se kvůli nim budou před soudem zodpovídat z údajně nevýhodných služeb či prodejů obleků z produkce oděvního podniku.

Dohromady vypracoval právní zástupce insolvenčního správce Petr Dítě čtyři desítky odpůrčích žalob. Dítě správci doporučil, aby ke krajskému soudu podal všechny. Podotkl, že tím jeho práce nekončí - další žaloby na náhradu škody mají teprve následovat.

V konkurzu se OP ocitl loni k květnu. Rozhodnutí o přeměně reorganizace na konkurz ale v prosinci zatím nepravomocně zrušil brněnský krajský soud. Podle insolvenčního rejstříku své pohledávky vůči OP nárokuje 555 věřitelů. Celkem žádají 2,15 miliardy korun. OP už loni koncem srpna ukončil sériovou výrobu. Poslední funkční částí podniku je výroba na míru (tzv. měřenky). V závěru loňského roku OP zaměstnával asi 450 lidí. V dobách, kdy podnik provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10 tisícovek lidí.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24