Hlouběji do peněženky bude nutno sáhnout i kvůli zdražení vody

Praha – Po elektřině, plynu a potravinách se Česko musí připravit na další zdražení. Tentokrát u pitné vody, a to bez ohledu na to, jestli se bude zvyšovat daň z přidané hodnoty. Zdražovat se od Nového roku bude hlavně podle toho, jak moc zastaralé jsou vodovodní trubky v různých městech v Česku. Některé jsou staré hodně, mnohde pamatují ještě druhou světovou válku. V průměru tak cena vody vyskočí až o deset procent.

„Voda zdraží v České republice v průměru o pět až deset procent pro příští rok. Zdraží od začátku příštího roku, a to ve většině vodárenských společností,“ konstatuje předseda představenstva Sdružení odboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK ČR) František Barák. Zdražení pitné vody zatím ohlásili v Táboře, Plzni a Moravské Třebové. 

Ceny porostou především kvůli špatnému potrubí a na vodě profitujícím vodárenským gigantům. Opravy sítě si musejí dělat obce a města často samy a někde si na drahou rekonstrukci vodovodů museli dokonce půjčit. Za půjčku musí ale ručit právě tím, že lidé zaplatí víc a příjmy obce neklesnou.

Voda z kohoutku
Zdroj: ČT24

Například v Táboře při současných cenách vodného i stočného zaplatí tříčlenná rodina za vodu asi sedm a půl tisíce korun ročně. Od příštího roku by taková rodina měla mít v rezervě minimálně o pětistovku navíc. O tom, jak moc v jednotlivých městech voda podraží, se teprve ale začíná vyjednávat a konkrétní výše zdražení by většině obyvatel Česka měla být oznámena na konci listopadu. 

Řešení? Například na Chebsku zmrazili platy managementu

Neustálé zvyšování cen za vodu se nelíbilo starostům na Chebsku. Ve společnosti Chebské vodovody a kanalizace mají hned čtyři města vlastnický podíl. Letos v červnu tak proto na valné hromadě společnosti starostové prosadili rázná opatření, kdy zmrazili platy managementu, aby se zdražování vyhli.

Ivo Mlátilík (NS-LEV21), člen představenstva Chevak, starosta Františkových Lázní

„Sáhli jsme do úspor uvnitř společnosti a zmrazili jsme platy managementu. To znamená představenstvu, a dokonce samo představenstvo společnosti navrhlo snížení platu o pět procent.“

Díky těmto změnám cena za kubík vody zůstane stejná. Lidé na Chebsku tak i příští rok zaplatí necelých 75 korun včetně DPH za vodné a stočné. Cenu tak může ovlivnit jedině případná změna sazby DPH, kterou plánuje ministerstvo financí. 

Zdražování vody tématem Událostí ČT (zdroj: ČT24)