Podnikatel

Druhý pilíř důchodového systému není určen jen pro zaměstnance, vstoupit do něj mohou také podnikatelé. Oproti zaměstnancům, kde se o odesílání správných částek postará zaměstnavatel, si však musí podnikatelé sami spočítat správnou výši pojistného. Výpočet částky placené do druhého pilíře má u podnikatelů navíc svá specifika a ti tak podle odborníků budou potřebovat takřka dvojnásobný příjem oproti zaměstnancům, aby se jim vstup do druhého pilíře vyplatil.

Základ výpočtu odvodu do druhého pilíře je u podnikatelů podle ministerstva práce a sociálních věcí podobný jako u zaměstnanců. I oni budou na individuální účty odvádět 5 procent ze svého vyměřovacího základu.

Přesto má výpočet svá specifika. U podnikatele je základem pro odvod sociálního pojištění - a tedy i výpočet důchodu - jen polovina základu daně. Za pomoci kalkulátoru ministerstva práce je pak snadné spočítat zlomovou výši příjmu, od které se podnikateli vstup do druhého pilíře vyplatí. Pro ročník 1980 je u muže - zaměstnance - zlomovým bodem, od kterého začíná být spoření ve druhém pilíři přínosné, příjem 24 140 korun hrubého pro zaměstnance. „U podnikatele by to měl být dvojnásobek, tedy 48 280 Kč hrubého. Jde však pouze o pohled teoretického výnosu. Tento výnos je nejistý,“ upozornil analytik Broker Consulting Pavel Kačer. Trhy jsou totiž vrtkavé a mohou také ztrácet. A protože zhodnocení není ve druhém pilíři garantováno, může investování z peněz ve druhém pilíři ukusovat.

Na výši odvodu podnikatele ale působí i další vlivy, které je třeba zohlednit. „Podnikatel může výdaje uplatňovat paušálem, tedy jeho výdaje mohou být výrazně nižší – tato daňová optimalizace sníží odvody státu, a tedy nelze očekávat odpovídající kompenzace v případě jakékoli státní sociální podpory, podobně vysoké jako u zaměstnanců. Povinností podnikatelů proto je uspořené peníze na odvodech státu si odložit a vytvářet rezervy, a to i na stáří,“ zdůraznil VIP finanční poradce společnosti Partners David Kučera. Pro podnikatele může tedy být v řadě případů výhodnější na druhý pilíř vůbec nespoléhat a zabezpečit se na penzi vlastními silami.

Stejně jako je tomu již nyní v prvním pilíři, budou si muset podnikatelé také odvod do druhého pilíře sami vypočítat a peníze rozeslat na správné účty. „Část příslušející prvnímu pilíři odešlou na účty České správy sociálního zabezpečení a pojistné náležící druhému pilíři na účet finanční správy,“ sdělila zástupkyně tiskové mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Táňa Kozelková. Organizace, na jejichž účty peníze půjdou, pak rovněž budou kontrolovat správnost vypočítaných částek.