Vesnička kvůli Šmoulům zmodrala. Turisté se do ní hrnou

Júzcar - Španělská vesnice Júzcar nedaleko Malagy nalezla recept na oživení cestovního ruchu. Už víc než rok láká turisty na šmoulí barvu. Celá víska se tehdy oblékla do modré kvůli světové premiéře filmu Šmoulové 3D. Od té doby se stala turistickým trhákem.

Júzcar, dříve typická bílá vesnička uprostřed Andalúzie, před rokem zmodrala. Na každém kroku tu narazíte na postavičku Šmouly. „Júzcar se od doby, kdy přišli Šmoulové do města, hodně změnil. Bývala to klidná vesnice, o které moc lidí nevědělo, ale od té doby, co dorazili Šmoulové, tu máme mnohem víc návštěvníků. Loni sem zavítaly tisíce lidí,“ řekl šéf a spolumajitel hotelu a restaurace Bandolero Ivan Sastre.

Zářivě bílou barvu za modrou vyměnila vesnička loni v červnu. Učinila tak kvůli světové premiéře snímku Šmoulové, která se konala právě tady. „Pokud jde o podnikání a obchod, obci to skutečně prospělo - získala si mnohem větší pozornost. Před rokem, rokem a půl jsme tu měli pět,možná šest podniků. S příchodem turistů přibývají nové firmy. Teď už jich máme devatenáct,“ podotkl starosta David Fernandez Tirado.

Šmoulí vesnice ve Španělsku
Zdroj: ČT24

Zatímco dřív měla vesnice kolem 200 obyvatel, teď za šmoulí rodinkou zamířilo 125 tisíc návštěvníků. „Na internetu měla vesnice hodně publicity. Byla jsem zvědavá, jaká modrá vesnice vlastně bude a jak mě přivítají místní lidé, obchodníci a tak. Jsem moc spokojená a doporučuji návštěvu všem,“ konstatovala návštěvnice Gloria Mendezová.

Ivan Sastre, šéf a spolumajitel, hotel a restaurace Bandolero:

„Šmoulové přinesli do mého vaření spoustu kreativity. Zaprvé, máme modré koláče, palačinky i nápoje. A protože Šmoulové jsou spojeni s houbovými domky v lese, do nabídky jsem přidal i víc hub.“

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

Filmový byznys už před několika lety zavedl turisty na Nový Zéland, kde se natáčela trilogie Pán prstenů. V minulosti pak lidi lákala krása Plitvických jezer v Chorvatsku, kde žil Mayův Vinettou. V takovém případě turisti do cestovního ruchu zemí podle odborníků přinesou i desítky milionů dolarů.