V Texasu je hitem balená dešťová voda

Texas -  V Texasu slaví úspěch firma prodávající balenou dešťovou vodu. Voda, která se nikdy nedotkla země, je prý ideální k pití a podle výrobce dodá víc energie než klasická balená voda. Dešťovou vodu si chce kupovat i tamní fotbalový klub.

Dešťová voda je prý čistější a neobsahuje chlor nebo minerály jako ta balená. Loni ji firma Texas Rain prodávala na 180 různých míst. Letos už jich je skoro 300. „I kdyby bylo takové sucho, dost vody nám zbývalo. Na provoz toho potřebujeme opravdu málo,“ řekl majitel firmy Texas Rain David Schraub.

Střecha, na které se voda sbírá, je velká asi jako třetina fotbalového hřiště. Odtud pak putuje do jednoho z jedenácti kontejnerů, v nichž může být přes 500 tisíc litrů.

V Texasu se prodává balená dešťová voda (zdroj: ČT24)

Díky tomuto systému stačí, aby na střechu napršelo jen 2,5 centimetru srážek a společnost má k dispozici přes 45 tisíc litrů vody. „Je to dobrý způsob, když chcete třeba přestat pít sladké limonády. Dáte si jen trochu téhle vody a už na ně zkrátka nemáte chuť,“ podotkla Ariell Schraubová.

Balená dešťová voda přitom není levnou záležitostí - tři deci té nejslavnější - tasmánské - stojí jedenáct dolarů. Řadí se tak mezi deset nejdražších vod světa.