Čína a Japonsko pospolu? Vzniknout má největší zóna volného obchodu

Peking - Čína a Japonsko chtějí spolu s dalšími čtrnácti zeměmi vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. V asijsko-pacifické oblasti by měla fungovat od roku 2015. Obchodní blok s názvem Regional Comprehensive Economic Partnership bude podle odhadů zahrnovat třetinu světové populace a třetinu světového exportu. Mezi členy bude i Jižní Korea, Austrálie nebo Nový Zéland.

Bližší spolupráci asijských států komplikuje spor Číny a pěti jejích sousedů o kontrolu nad strategickými vodami Jihočínského moře, které jsou rovněž bohaté na ryby a nerostné zdroje. Tento spor byl také jedním z hlavních témat kambodžské schůzky.

Vztahy mezi Čínou a Japonskem přitom poklesly v současnosti na nejnižší úroveň za řadu let. Rozdmýchání vášní vyvolal spor o oblasti neobydleného souostroví, kterému Japonsko říká Senkaku a Čína Ťiao-jü.

Japonsko-čínské spory postihují další a další oblasti ekonomik obou zemí. Doplácí na ně třeba japonský automobilový průmysl nebo cestovní ruch. Číňané totiž do země jezdit nechtějí.

USA vyvíjejí tlak na Čínu

Summitu ASEAN, který ve Phnompenhu skončil v úterý, se zúčastnil i americký prezident Barack Obama. Spojené státy prosazují konkurenční jedenáctičlenné Transpacifické partnerství (TPP), jehož účastníky by měly být podobné státy, ovšem s výjimkou Číny.

Barack Obama
Zdroj: Rex Features/ISIFA

Někteří analytici označují americkou iniciativu za součást snahy Spojených států omezit moc Číny, která je největším světovým producentem a vývozcem průmyslového zboží. Obama to sám přiznal v prezidentské kampani. „Organizujeme obchodní svazky s jinými zeměmi než s Čínou, tak aby Čína začala pociťovat tlak ohledně dodržování základních mezinárodních norem,“ řekl.