Srovnání: Lyžování je v ČR levnější, v Tatrách mají ale lepší sjezdovky

Praha - Češi se opět rozhodují, zda letos vyrazí na hory v tuzemsku, nebo si zalyžují raději u sousedů. Třeba v Jasné v Nízkých Tatrách zaplatí lidé víc než ve Špindlerově Mlýně. Víkendové lyžování na prudších a delších slovenských sjezdovkách vyjde celkem i s dopravou na zhruba 13 tisíc korun. Za víkend v Krkonoších zaplatí rodina 9 600 korun. Pokud ale Češi zvolí delší cestu, čekají je kvalitnější sjezdovky.

Náklady na dopravu

Zdolat přes 500 kilometrů z Prahy do Jasné v Nízkých Tatrách je nejpohodlnější autem. Cesta trvá šest hodin a za benzin zaplatí lyžaři 1 300 korun. To do Špindlerova Mlýna to mají lyžaři o poznání blíž - třeba z Prahy 140 kilometrů. Za benzin zaplatí něco přes 300 korun.

Sjezdovky a skipasy

Co se týče sjezdovek, na celé čáře ale vítězí Tatry. Lyžaři mohou využít 45 kilometrů sjezdovek a moderní kabinové lanovky pro 24 lidí. Celodenní skipas vyjde dospělého na 825 korun, děti zaplatí pětistovku. „Dovolím si tvrdit, že dnes Jasná a Tatry jako celek dokáží konkurovat středně velkým alpským střediskům,“ podotkl Bohuš Hlavatý, předseda představenstva Tatry Mountain Resorts. 

Tatry
Zdroj: ČT24/ISIFA

To Špindlerův Mlýn má 24 kilometrů sjezdovek. Za celodenní lyžování zaplatí dospělý 700 korun, děti 400 korun. Vyjde tedy levněji než tatranská Jasná. Většinu sjezdovek se letos podařilo rozšířit - dohromady zhruba o 8 tisíc metrů čtverečních. Plánované propojení Hromovky a Medvědína je ale zatím v nedohlednu. „Je to ve fázi ještě dlouhých jednání s národním parkem,“ konstatoval vedoucí provozu Svatý Petr Marek Paulíček.

Ubytování

Zatímco víkendový pobyt v Tatrách vyjde čtyřčlennou rodinu v průměru na 5 200 korun, v Krkonoších zaplatí za stejnou dobu 4 500 korun. „Klidně najdete penzion za pět, 10 eur za noc, ale i kvalitnější luxusnější hotely, kde to často bývá 70 až 100 eur za noc,“ uvedl Hlavatý k situaci v Jasné.

Události - srovnání cen na horách (zdroj: ČT24)