Propojení ČSA s letištěm je na spadnutí

Praha - Vláda dnes otevřela cestu pro vznik akciové společnosti Český Aeroholding, v němž se má v budoucnu propojit pražské letiště a skupina Českých aerolinií. Aeroholding vznikne privatizací části majetku státního podniku Správa Letiště Praha, kterou vláda schválila. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Aeroholding bude mít pětičlenné představenstvo, jehož členem bude i nynější ředitel Letiště Praha i ČSA Miroslav Dvořák. „Jména byla vybrána a schválena po vzájemné konzultaci mezi ministerstvem dopravy, ministerstvem financí a předsedou vlády,“ tvrdí ministr financí Miroslav Kalousek. Dvanáctičlenná dozorčí rada Aeroholdingu bude složená z osmi zástupců státu a čtyř zástupců zaměstnanců. Členy představenstva i dozorčí rady dnes na základě společného návrhu předsedy vlády Petra Nečase, ministra financí a ministra dopravy Víta Bárty schválila vláda.

Rozhodnutí o privatizaci se týká jen malé části majetku Správy Letiště Praha, konkrétně krátkodobého finančního majetku ve výši 55 milionů korun. Z tohoto majetku nyní ministerstvo financí založí obchodní společnost Český Aeroholding se základním kapitálem 50 milionů korun, do níž budou později vloženy majetkové účasti státu ve společnostech Letiště Praha a České aerolinie.

Samotné České aerolinie už v rámci restrukturalizace fungují v holdingovém uspořádání. Do dceřiných společností vyčlenily například údržbu, odbavení letadel a cestujících nebo charterové lety. Plán na sloučení aerolinek s letištěm podle ministerstva vyhovuje českému i evropskému soutěžnímu právu, podléhá ale schválení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Prezident ČSA Miroslav Dvořák:

„Oblasti, jako je IT, personalistika, centrální nákup, právní služby, zkrátka všechny služby, které lze sdílet, budeme chtít koncentrovat a samozřejmě dosáhnout vyšší efektivity.“

Propojení se ale nelíbí největší charterové společnosti v zemi. Travel Service tvrdí, že ji to může poškodit a že se bude bránit. „Teď to mají na stole naši právníci, zbytek nebudeme komentovat,“ uvedla jen společnosti Travel Service Vlaďka Dufková. Vedení Travel Servisu například vadí, že informace, které dnes poskytuje pouze Letišti Praha, se mohou dostat k jejímu přímému konkurentovi - charterové firmě Czech Holiday Airlines. Ta patří do skupiny ČSA. Jakékoli zneužití dat ale Letiště Praha důrazně odmítá.

ČSA se restrukturalizují

V ČSA nyní probíhá tříletý restrukturalizační plán, podle něhož má být společnost koncem roku 2012 provozně v zisku. Zajistit prosperitu firmy z dlouhodobého hlediska tak má sloučení firmy s Letištěm Praha. Před krachem zachránila ČSA nevratná půjčka ve výši 2,5 miliardy od státního podniku v likvidaci Osinek a prodej majetku.

Letištní odbavení
Zdroj: ČT24