Zdražování bylo v listopadu pomalejší

Praha - Spotřebitelské ceny v listopadu meziročně rostly 2,7procentním tempem, a to proti říjnovým 3,4 procenta. Růst cen přitom zpomalil u většiny oddílů spotřebního koše, meziměsíčně se pak ceny snížily o 0,2 procenta, jak dnes uvedl Český statistický úřad.

Ceny hnaly nahoru náklady na bydlení a potraviny

Rozhodující vliv na vývoj cen měly i přes zpomalení růstu nadále náklady na bydlení, vodu, energii, paliva a také ceny potravin a nealkoholických nápojů. Důvodem meziročního zpomalení růstu cen byl mimo jiné meziměsíční růst cen v loňském listopadu o 0,4 procenta. To se projevilo v cenách potravin a nealkoholických nápojů.

Ceny přitom už nerosty tak rychle jako v přechozích měsících. Dolů je totiž tlačí neochota lidí utrácet. „V současné době se nacházíme v situaci s velmi velmi nízkou spotřebitelskou důvěrou,“ vysvětlil analytik GE Money Bank Petr Gapko.

Inflace v ČR
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Například meziroční růst cen zemního plynu zpomalil na 7,7 procenta ze 13,2 procenta v říjnu. Zpomalení růstu cen v dopravě způsobily zejména ceny pohonných hmot, které byly meziročně vyšší o 3,1 procenta, zatímco v říjnu zdražily o 7,8 procenta. Podobně zpomalil růst cen lihovin na 0,4 procenta ze čtyř procent v říjnu.

Největší podíl na meziměsíčním zvyšování cen měl růst cen potravin a nealkoholických nápojů. Její snižování naopak ovlivnil především pokles cen v dopravě, telekomunikacích, rekreacích a v kultuře.