Qatar Airways nad privatizací ČSA váhají

Dubaj – Česká vláda minulý týden oznámila, že o ČSA projevily zájem dvě letecké společnosti: Qatar Airways a Korean Air. Katarské aerolinky se ale podle svého šéfa Akbara Bakera ještě nerozhodly, zda se privatizace Českých aerolinií zúčastní. „Studovali jsme to, ale k ničemu jsme nedospěli,“ řekl Baker na letecké výstavě v Dubaji. Podle informací českého ministerstva financí se mají katarské aerolinie příští týden společně s druhým uchazečem zúčastnit v Praze prezentace o hospodaření a fungování ČSA.

Zájemci o ČSA se mají do konce roku detailně seznámit s fungováním ČSA a do konce ledna od nich vláda očekává nezávazné nabídky. Podání závazné nabídky včetně ceny se předpokládá do konce února.

Výhodnost nabídek poté bude posuzovat Český aeroholding jako majitel ČSA. Vítěznou nabídku pak do dubna předloží vládě. Předseda vlády Petr Nečas (ODS) věří, že o prodeji části ČSA by kabinet mohl rozhodnout v dubnu nebo květnu příštího roku.

Vítězná firma může získat maximálně necelou polovinu akcií ČSA, aby byl zachován status národního dopravce.

Aerolinky z arabských zemí se derou do světa

Letečtí přepravci z oblasti Perského zálivu v poslední době výrazně expandují do zahraničí. Společnost Etihad Airways letos získala podíly ve čtyřech aeroliniích včetně Air Berlin a Virgin Australia. Qatar Airways loni koupila 35 procent akcií předního evropského nákladního přepravce Cargolux.

Qatar Airways zaměstnávají spolu s dceřinými společnostmi přes 20 000 lidí a jejich leteckou flotilu tvoří více než 110 letadel. Korean Air zaměstnává přes 15 000 zaměstnanců a provozuje asi 140 letadel. ČSA mají v současnosti tisícovku zaměstnanců a 28 letadel.