Ceny bytů pokračují v trendu - padají dolů

Praha - Ceny bytů stále klesají. Nové bydlení na podzim zlevnilo téměř o tři procenta, starší byty dokonce o šest procent. Čísla zveřejnil Český statistický úřad. Největší poptávka je po dvoupokojových bytech. Naopak o pětipokojové byty v novostavbách je zájem minimální. Ceny by se podle realitních expertů neměly zvedat ani příští rok, kdy se očekává růst DPH.

V Praze jen během podzimu klesly ceny starších třípokojových bytů v průměru o 150 tisíc korun, v novostavbách přibližně o 80 tisíc. V ostatních krajských městech je to nejčastěji 50 a 20 tisíc korun. Nejlevnější byty jsou přitom v Ústí nad Labem, kde se třípokojové byty prodávají kolem 650 tisíc. „Většina bytů, které máme v nabídce, se časem zlevní. V průměru asi o 10 až 15 procent,“ řekla Marie Hantingerová z realitní kanceláře Sting. 

Podle expertů situace příští rok nebude jiná. Předpovědi České národní banky hovoří o tom, že bydlení by až do roku 2014 zdražovat vůbec nemělo. Ceny totiž tlačí dolů i finanční nejistota domácností nebo rostoucí počet nucených prodejů. 

Jaroslav Novotný, prezident Asociace realitních kanceláří ČR:

„Takový vývoj se předpovídal už několik let. Nabídkové ceny klesaly. Realizované ceny byly spíše ale stabilní, než že by klesaly. Byty stavěné po roce 2008 se prodávají úspěšně, ceny jsou reálné a lidé je akceptují. Nové byty draze postavené v minulosti se ale moc dobře neprodávají.“

Na trhu je i velké množství prázdných bytů - nejvíc v Moravskoslezském kraji a Praze. Jen v hlavním městě jich je kolem sedmi tisíc. Řada kupujících hledá tu nejlevnější variantu, a dokonce se nebojí ani smlouvat. „Těch, kteří srovnávají a snaží se najít levnější byt, výrazně přibylo,“ podotkl generální ředitel Ekospolu Evžen Korec. 

Jedinou výjimkou na realitním trhu jsou stavební pozemky, a to hlavně ty, na které je už přiveden vodovod, kanalizace a elektřina. Jejich ceny by dokonce mohly mírně růst.