Rovná stovka poslanců protlačila sněmovnou rozpočet pro rok 2013

Praha - Po schválení daňového balíčku odsouhlasili poslanci i vládní návrh státního rozpočtu pro rok 2013 z pera ministra financí Miroslava Kalouska. Ministr financí počítá ve třetí verzi rozpočtu se schodkem o pět miliard menším než letos. Tedy se sto miliardami. „Celková výše výdajů státního rozpočtu na příští rok bude téměř o 9 miliard nižší, než je v roce letošním, takže je to jednoznačně úsporný rozpočet,“ komentoval premiér Petr Nečas. Poslanci v něm proti návrhu přidali také peníze na sport a podporu filmové produkce. Jak daňový balíček, tak i rozpočet nyní dostane k podpisu prezident republiky.

Rozpočet podpořila rovná stovka poslanců. Hlasovali pro něj vedle koalice i nezařazení poslanci Pavel Bém, Milan Šťovíček, Jaroslav Škárka, Josef Dobeš a Kristýna Kočí. Bývalí poslanci ODS Michal Doktor a Radim Fiala se zdrželi.

Celkové příjmy přijatého návrhu rozpočtu pro příští rok jsou 1080,8 miliardy a výdaje 1180,8 miliardy korun. Téměř celý stomiliardový schodek chce vláda pokrýt vydáním státních dluhopisů. Poslanci přesunuli v rozpočtu zhruba 1,3 miliardy korun, z toho 800 milionů přidali na podporu sportu a 500 milionů korun na filmové pobídky. Stejně tak přesunuli 20 milionů korun obcím, které kvůli novele rozpočtového určení daní přijdou o část příjmů. V rozpočtu ministerstva dopravy přesunuli dva miliony korun na obnovu historických kolejových vozidel.

Petr Nečas, premiér

„Jsem velice rád, že Poslanecká sněmovna schválila vládní návrh zákona o státním rozpočtu, který je potvrzením zodpovědné vládní rozpočtové politiky.“

Peníze na podporu sportu odebrali poslanci například z peněz na obsluhu státního dluhu, na podporu stavebního spoření nebo penzijního připojištění. Peníze na podporu filmových pobídek vzali poslanci také z obsluhy státního dluhu a rovněž z peněz určených na pořízení nového sídla Nejvyššího kontrolního úřadu. Ministr financí Miroslav Kalousek popsal svůj postoj k návrhu na podporu filmové produkce slovy „neutrální se silným pocitem nechutenství“.  

Tradičně nejvíc peněz má dostat ministerstvo práce; na výdaje bude mít přes 512 miliard korun, což jsou více než dvě pětiny celkových výdajů státního rozpočtu. Výdaje na úroky ze státního dluhu klesnou proti letošnímu schválenému rozpočtu o téměř 11 miliard korun na 68,6 miliardy korun. Státní dluh by měl vzrůst na bilion a 762 miliard korun. Rozpočet počítá s růstem ekonomiky o 0,7 procenta a průměrnou inflací 2,1 procenta.

Vstup Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Opozice rozpočet kritizuje, Kováčik nevyloučil podání ústavní stížnosti

Stejně jako balíček se dnes stal i rozpočet cílem tradiční kritiky z opozičních lavic. Návrh, jenž prošel a podle kterého má stát v příštím roce hospodařit, opozici vadí. Vytýká mu, že problémy neřeší, ale spíš prohlubuje. „Absolutně rezignuje na jakékoliv snahy v příštím roce cokoliv udělat s hospodářským propadem a s rostoucí nezaměstnaností,“ kritizuje návrh ČSSD. Podle Jiřího Dolejše (KSČM) je rozpočet protirůstový a vybočuje z ekonomické logiky. Jak řekl, škrty jsou nemoudré a paralyzují chod státu. 

Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik nevyloučil podání ústavní stížnosti na rozpočet, protože podle jeho domněnky není postaven na platných zákonech. Měl na mysli právě dnes schválený balíček, který jestě nebyl podepsán prezidentem.

Petr Nečas, premiér

„Podle ústavy je pan prezident oprávněn učinit kroky, které mu umožňuje ústava. Ale já jsem přesvědčen o tom, že pan prezident i na základě své zkušenosti jako bývalý předseda vlády a bývalý ministr financí ví, co je svým způsobem v sázce.“