Eurozóna projedná navýšení záchranného fondu

Praha - Ministři financí zemí eurozóny budou odpoledne v Bruselu řešit, jestli mají navýšit záchranný fond eurozóny, případně o kolik. K posílení fondu a rozšíření jeho aktivit vyzvala před několika dny Evropská komise. Část států je ale proti. Eurozóna zatím poskytla pomoc Řecku a Irsku, ale spekuluje se i o potížích Portugalska a Španělska.

Fond je nyní založen na garancích od států bloku ve výši 440 miliard eur. Reálně ale může být na základě těchto záruk nyní půjčeno jen 250  miliard eur, zbytek slouží jako rezerva k zajištění výhodného ratingu. Evropská komise minulý týden vyzvala k posílení fondu a současně také k
rozšíření jeho aktivit.

Změny ve fondu nejspíš narazí na odpor Německa. Tamní ministr financí Wolfgang Schäuble o víkendu v německých médiích uvedl, že největší země eurozóny nepřistoupí na celkové navýšení balíku. Předseda komise José Barroso odpor Berlína kritizoval. Iniciativu komise obhajoval v tisku s tím, že je povinností komise bránit zájmy Evropanů. Barroso vyzval, aby se blok na změně dohodl do únorového summitu EU.

V reakci na to dnes Schäuble v německé rozhlasové stanici Deutschlandfunk prohlásil, že Barroso voláním po posílení fondu komplikuje situaci. „Tyto izolované návrhy situaci neulehčují, nýbrž ji komplikují,“ řekl před jednáním s kolegy ze zemí eurozóny.

V současnosti se spekuluje o tom, že finanční pomoc po Řecku a Irsku by mohly potřebovat i některé další státy eurozóny. Nejčastěji padá v této souvislosti jméno Portugalska, ale finanční potíže mají i další země, třeba Španělsko.