Nedostatek elektřiny na Madagaskaru řeší solárními kiosky

Antananarivo - Mobilní revoluce, která mění Afriku, naráží na Evropanům zcela neznámé problémy. Třeba nedostatek elektřiny. Na Madagaskaru k ní má přístup jen patnáct procent lidí. S nabíjením telefonů nebo přístupem na internet a dalšími IT službami teď chce pomoct nový projekt solárních kiosků.

Solární kiosek, jenž vyrábí energii za pomoci solárních panelů, změnil lidem z tamní vesnice život. Lidé, kteří za projektem stojí, říkají, že i když o byznys jde až v první řadě, pozitivní dopad na komunitu mají na mysli také.

Zafitsiory Rasoloheritsimba, ředitel kiosku HERI

„Přišli jsme sem, abychom prokázali, že na Madagaskaru je možné šířit vzdělání a pokrok ve formě podnikání, nikoli darů. Cheme ale, aby za naším byznysem bylo i sociální začleňování.“

Místní se najednou můžou spolehnout na vlastní, byť malý zdroj energie. Nejžádanější službou se stalo půjčování baterek, které pak vrací k opětovnému nabití. Takzvaný Heri Kiosek je na madagaskarském venkově zatím jediný. Průkopníka ale mají následovat další - podle autorů projektu hned dvě stovky.

Rozvoj IT služeb v Africe je na vzestupu (zdroj: ČT24)