Nejstarší švýcarská banka kvůli daňovým únikům skončí

New York – Švýcarská banka Wegelin & Co. u okresního soudu v New Yorku přiznala, že se účastnila daňových úniků, když více než stovce bohatých Američanů pomohla ukrýt na účtech v zahraničí nejméně 1,2 miliardy dolarů (více než 23 miliard korun). Wegelin, která byla založena v roce 1741 a je nejstarší švýcarskou bankou, po zaplacení pokuty svou bankovní činnost ukončí.

Americké úřady obvinily banku loni v únoru, čímž zasadily těžkou ránu švýcarské národní tradici přísného bankovního tajemství – Wegelin se stala první zahraniční bankou obžalovanou americkými úřady v moderní historii.

Wegelin se s ministerstvem spravedlnosti nyní dohodla, že zaplatí odškodné 57,8 milionu USD, z nichž 20 milionů získá daňový úřad a 22 milionů je pokuta. Zbývajících 15,8 milionu dolarů představuje odhadovaný zisk z amerických operací, který má propadnout státu.

Odškodné musí ještě schválit soud – rozsudek by měl být oznámen 4. března. Firma dodala, že jakmile bude spor v USA ukončen, „přestane působit jako banka“. Kvůli obvinění na počátku loňského roku už banka prodala veškeré své aktivity mimo Spojené státy včetně těch ve Švýcarsku.

Převzala klienty po UBS obviněné ze stejného důvodu

Neshody kvůli daňovým únikům zasahují do vztahů USA a Švýcarska už několik let. V roce 2009 například švýcarská banka UBS zaplatila za urovnání sporu v případě daňových úniků 780 milionů USD a odevzdala do USA jména 4 500 klientů.

UBS
Zdroj: Walter Bieri/ČTK/AP

Právě na klienty UBS se měla podle soudu Wegelin zaměřit a poskytnout skryté účty nejméně 70 daňovým poplatníkům. Banka údajně využila toho, že ostatní švýcarské ústavy přestaly pod tlakem amerických úřadů tyto služby nabízet.

Sporné chování ale začalo ve švýcarské bance mnohem dříve. Otto Bruderer, jeden z manažerů, přiznal, že Wegelin umožňovala svým bohatým americkým klientům vyhýbat se placení daní už od roku 2002.