Banky už si nic nevyčítají a vyplácí závratné bonusy

Londýn – Banky by se měly přestat omlouvat za své chyby spojené s finanční krizí a začít opět vyplácet odměny. To vzkázal šéf Barclays Bob Diamond zákonodárcům. V Británii se totiž znovu rozhořel spor o vyplácení bonusů šéfům bank. V následujících týdnech chtějí britské banky vyplatit svým manažerům na bonusech sedm miliard liber (asi 206 miliard korun). Diamond tak musel na kobereček. Finanční výbor si ho totiž pozval na takzvané grilování, kde musel čelit řadě otázek, včetně těch osobních.

Diamond: Doba výčitek je za námi

Šéf Barclays Bob Diamond:

„Byla doba výčitek a omluv ze strany bank, ale myslím, že tohle období už musí být za námi. Potřebujeme banky, které se nebojí na sebe vzít riziko. Pak můžeme tvořit pracovní místa.“

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

„Diamond říká, že období výčitek je pryč, ale právě banky nás přivedly do finanční krize a v budoucnu může být klidně další krize. Potřebujeme se ujistit, že už nic - včetně nadměrného riskování, což zahrnuje i pana Diamonda - nepovede znovu ke kolapsu bank,“ argumentuje ale člen finančního výboru John Mann. Diamond sám je totiž jedním z nejlépe placených výkonných šéfů v Evropě. Jen za rok 2007 si vydělal 21 milionů liber. V posledních dvou letech se potom bonusů vzdal.

Bonusy lákají špičkové odborníky

V Británii letos výplata bonusů bankéřům dosáhne sedmi miliard liber. Jde o sumu vyšší než deficit státního rozpočtu celé České republiky. Například generální ředitel Royal Bank of Scotland Stephen Hester má dostat 2,5 milionu liber. Většinu v bance přitom drží stát. Britská veřejnost je pobouřená. Banky jako Barclays, které v roce 2008 nedostaly žádnou přímou pomoc od vlády, však budou vyplácet extrémně vysoké bonusy i nadále. Chtějí tak do vedení nalákat ty nejlepší manažery ze světového trhu.

„Od Bengalúru až po Peking je mnoho talentovaných lidí, kteří by tady mohli tvrdě pracovat. Jenže Londýn teď pro ně nebude místo, kam by chtěli přijet, když jim nedovolíme vydělat peníze. To není dobré, říkat odborníkům: Ne nejezděte sem,“ tvrdí bývalý ministr obchodu Digby Jones.

Banky by si měly během krize pomoci samy

Diamond si ale myslí, že by na sebe banky měly vzít zodpovědnost a daňoví poplatníci by se na řešení potíží bankovního sektoru podílet neměli. Manažer tak obhajuje univerzální bankovní model, který kombinuje malé a investiční bankovnictví. Podle Diamonda tento model zajišťuje solidní startovní pozici a poskytuje větší stabilitu.

Šéf Barclays tak předpokládá, že vláda po mnoha jednáních na bankovní odměny příliš ostře nezaútočí. Místo toho ale chce po bankách závazky, že budou půjčovat malým podnikům.