Stehlík: Stát na působení ČEZu v Albánii doplatí

Tirana (Albánie) – ČEZ přijal podle odborníka na energetiku Pavla Stehlíka obrovské riziko finanční ztráty, když se rozhodl působit v Albánii. Manažeři udělali při hodnocení rizik chybu. „ČEZ přišel o peníze v Albánii hlavně proto, že investoval do distribuční společnosti v prostředí, které je zcela odlišné od toho, kde se společnost obvykle pohybuje,“ řekl odborník. Česko na tuto investici podle něj doplatí. Albánské úřady by nyní měly jednat o možném odebrání licence společnosti CEZ Shpërndarje, jehož vlastníkem je právě ČEZ.

Český energetický gigant se dostal do konfliktu s balkánskou správou kvůli vleklým dluhům a odprodeji dceřiné firmy. Spory se vyhrotily v loňském roce, kdy státní regulátor nutil tamní divizi k větším odvodům, aniž by připustil zdražení cen. Už v prosinci ČEZ oznámil, že chce ze země odejít. Zda rozhodnutí o zrušení licence padne dnes, ale není jisté. Mluvčí společnosti Barbora Půlpánová zmínila, že albánský regulátor dosud neuvedl žádný závazný termín.

Divize CEZ Shpërndarje je kvůli vysokým pohledávkám u neplatičů dlouhodobě ztrátová a s Tiranou vede spory. ČEZ si přitom v roce 2009 při vstupu na nepředvídatelný trh byl vědom rizik. „Z pohledu rozhodování se ta investice zdála jako výhodná – jednak svou cenou a jednak tím, že část těch možných rizik byla kryta zárukou světové banky,“ uvedl regionální manažer ČEZu Jaroslav Macek. „Byl tam tehdy ten potenciál růstu. Z toho důvodu šel ČEZ do velikého rizika finančních ztrát,“ konstatoval Stehlík s tím, že v Albánii je zvykem neplatit za odebranou elektrickou energii, což společnost věděla předem.

ČEZ v Albánii
Zdroj: ČT24

Divize ČEZu kvůli špatné platební morálce například odpojila od sítě vodárny a tisíce Albánců tak zůstaly bez vody. ČEZ v prosinci zmiňoval, že chce ztrátovou dceřinou firmu prodat. Albánie ale místo toho navrhla řízení o odebrání licence. O návrhu se má hlasovat dnes. „Pokud albánský regulátor rozhodne odebrat licenci CEZ Shpërndarje, společnost tím ztratí předmět svého podnikání a následovala by mezinárodní arbitráž. Výše vymáhané částky bude otázkou dalšího vývoje, stejně tak jako veškeré procedurální náležitosti případné arbitráže,“ oznámila mluvčí ČEZu Barbora Půlpánová.

„Albánie udělá všechno pro to, aby zůstala jediným kupcem a koupila 75procentní podíl zpět s obrovským ziskem. ČEZ prodělá mnohem víc než pět miliard,“ míní Stehlík. Češi na investici v Albánii podle Stehlíka doplatí. „ČEZ je státní podnik. Tady se léta používá termín polostátní, ale stát má v ČEZu 75 procent, Česká republika proto vlastní 75 procent té ztráty, protože z dividend ČEZu se financuje státní rozpočet. Je evidentní, že společnost vyplatí menší dividendu,“ podotkl odborník na energetiku.

Zuzana Kubátová, redaktorka Aktuálně.cz:

„Já si myslím, že pro ČEZ to bude vysvobození a že se velmi těší na to, až ta licence bude konečně odebraná. Pokud se ČEZu podaří skončit v Albánii koncem ledna, jak naznačují poslední zprávy z Tirany, tak se bude ztráta pohybovat někde kolem pěti miliard korun.“

Možnost odebrání licence albánské dceři připustil na začátku ledna v rozhovoru pro Lidové noviny i generální ředitel ČEZu Daniel Beneš. ČEZ se podle něj v současné na arbitrážní soud už připravuje. „Velkou šancí je mezinárodní soud a právo na ochranu investice, ale Albánie není prostředí Evropské unie a albánský regulátor a soudy jednají s jiným záměrem, než by bylo obvyklé v rámci EU. ČEZ nemá šanci uspět, jestli česká diplomacie nenasadí všechny háky, aby zadržela proud, který nastavila tamější vláda. Bez obrovského tlaku české diplomacie společnost nemá šanci vyhrát,“ konstatoval Stehlík.

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009. Loni se ale dostala do problémů, když státní regulátor téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma CEZ Shpërndarje platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele.