Jak obnovit důvěru v elity? Světové špičky řeší v Davosu aktuální otázky

Davos – Ve švýcarském Davosu začalo setkání špiček světové ekonomiky a politiky. Letošní zasedání Světového ekonomického fóra (SEF) se koná v době krize důvěry v tyto elity, a to v důsledku série skandálů a problémů v politice, finančním světě, sportu i v médiích. K aktuálním tématům na fóru vystoupí třeba generální tajemník OSN Pan Ki-mun nebo bývalý britský premiér Gordon Brown. Fórum probíhá až do soboty 26. ledna. Očekává se přítomnost protikapitalistických aktivistů, hosty má chránit 5 tisíc vojáků.

Akci zahájí italský premiér Mario Monti. Témata, která budou v Davosu rozebírána, jsou rozličná. Zaměřují se na aktuální problémy a hlavní otázky týkající se současného globalizovaného světa. Patří tak mezi ně třeba globální finanční kontext, způsob, jak se světoví lídři snaží podpořit ekonomiku, scénáře týkající se vývoje ekonomiky Ruské federace, investování v Africe a s tím spojená rizika nebo Čína a další ekonomický vývoj země, krize v eurozóně a další postup v boji proti ní nebo otázka, zda demokracie ve světě vítězí, či nikoli. 

Na fóru vystoupí například monacký princ Albert II., saúdský princ Turki Al Faisal Al Saúd, osmý generální tajemník OSN Pan Ki-mun, editor britských Financial Times Lionel Barber, bývalý britský premiér Gordon Brown, šéf Nestlé ve Švýcarsku Paul Bulcke, editor indické NDTV Vikram Chandra, Ibrahim S. Dabdoub z Národní banky Kuvajt nebo Drew Gilpin Faustová, prezidentka Univerzity Harvard v USA. Setkání se celkově zúčastní přes 1 500 zástupců světa podnikání a až 50 hlav států a vlád. 

Lidé firmám ani vládám nevěří, že říkají pravdu
   
Důvěra v elity zůstává i po uklidnění velkých otřesů v podobě globální finanční krize a dluhové krize eurozóny nadále značně slabá. „Je patrný neuvěřitelný nedostatek důvěry ve vedení. Důvěra ve vlády je horší než v byznyse, obě jsou ale velmi špatné,“ řekl Richard Edelman, jehož firma vede každoroční průzkum důvěry. Průzkum Edelman Trust Barometer u 31 tisíc lidí ve 26 zemích světa ukázal, že důvěra v to, co dělají firmy a vlády, se za poslední rok mírně zvýšila k úrovni zhruba 50 procent, lidé však nadále nevěří, že jim šéfové vlád a firem říkají pravdu. V pravdivost firem věří 18 procent respondentů a vládám věří pouze 13 procent. V morální rozhodování firem má důvěru 19 procent, zatímco vládám v tom věří jen 14 procent.
   
Edelman uvedl, že důvěru ve veřejně činné osobnosti narušila řada skandálů v politickém a zejména finančním světě. K tomu se přidaly věci jako dopingová aféra slavného cyklisty Lance Armstronga nebo odhalení dlouhodobého pohlavního zneužívání v britské BBC. „Ekonomický růst je založený na optimismu. Mají spotřebitelé důvěru ve vztahu k budoucnosti, aby znovu utráceli ? Mají podnikatelé důvěru, aby investovali ? Myslím, že toho chceme dosáhnout, dát lidem znovu důvěru vidět budoucnost znovu s větším optimismem. A ten pak převést do investic,“ řekl zakladatel SEF Klaus Schwab.

Klaus Schwab
Zdroj: ČT24/ISIFA

Fórum před davoským setkáním zveřejnilo zprávu, podle níž se v očích šéfů světových firem a expertů rizika, jimž čelí svět, loni mírně zvýšila. Zdaleka největšími hrozbami zůstávají globální příjmové a majetkové rozdíly spolu s nebezpečně vysokým zadlužením vlád. Třetím významným rizikem se pod dojmem některých pohrom stalo extrémní počasí. Jedním z témat letošního zasedání je koncept „odolné dynamiky“ - stavu, kdy budou mít vlády a firmy připraveny strategie pro fungování klíčových systémů v případě naplnění rizik.

Na pořad dne přijde i otázka krize v eurozóně nebo situace v Mali   

V tomto roce bude podle šéfů firem a expertů ekonomické vyhlídky nadále zhoršovat vývoj v eurozóně, která je již tři roky pod tlakem dluhové krize. Vedle problémů eurozóny a vleklých rozpočtových potíží USA se v Davosu bude diskutovat i o řadě aktuálních témat. Pozornost se tento týden zaměřuje na zásah Francie proti islamistům v Mali, útok islamistických teroristů v Alžírsku nebo nynější negativní důsledky arabského jara v Egyptě a dalších zemích regionu.

Světové ekonomické fórum
Zdroj: ČT24/www.weforum.org

Šéfové perspektivních firem se však budou v Davosu spíše poohlížet po strategických kontraktech a skutečných inovacích, aby využili prvních známek návratu důvěry ve světovou ekonomiku. „Cítíme větší jistotu než před třemi nebo čtyřmi měsíci,“ řekl Kevin Kelly, který vede globální konzultační firmu Heidrick & Struggles. „Je patrná změna nálady. Jsme nyní zcela dole a odtud se nelze vydat jinam než vzhůru,“ dodal.

Světové ekonomické fórum je nezávislá mezinárodní organizace, jejímž cílem je zlepšování situace ve světě, a to zapojením podniků, politických, akademických a dalších představitelů společnosti k formování globálních, regionálních a průmyslových programů.