Lidé brojí proti poplatku za vedení úvěrového účtu

Praha - Přes miliardu korun ročně zaplatí podle odhadů Češi na poplatcích za vedení úvěrového účtu. Přitom v sousedním Německu si ho už banky účtovat nesmí, protože podle tamního soudu klient platí službu už v úrocích za půjčku. V Česku už proto řada klientů svou banku požádala o jeho vrácení a uspěla. Nová internetová výzva teď chce spojit co nejvíc nespokojených klientů a zatlačit na banky hromadně.

Poplatky, poplatky a poplatky…

  • Poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat.
  • Poplatek za výpis z účtu zaslaný po internetu.
  • Poplatek za vklad hotovosti na vlastní účet.
  • A mnohé další

Češi v průměru zaplatí své bance každý měsíc 174 korun. Jenže peníze za vedení úvěrového účtu si podle některých právníků banky účtují neoprávněně. A přibývá lidí, kteří je nechtějí platit.

Někteří lidé se nyní přidávají k internetové výzvě, která spojuje další nespokojené zákazníky. Pár dní od spuštění už se ozvalo přes 900 lidí, kteří chtějí zpátky miliony korun. Banky se ale brání.

Co na to banky?

Stanovisko Raiffeisenbank: „Je to standardní poplatek, který vymáhají banky nejen v České republice, ale prakticky po celém světě.“

Stanovisko Komerční banky: „Každou žádost jsme individuálně posoudili a ve dvou případech byly klientům poplatky vráceny.“

Organizátor výzvy Petr Němec se už s Komerční bankou soudil a peníze zpátky dostal. V Česku jako vůbec první. „Podařilo se nám změnit bankovní trh,“ prohlásil Petr Němec, provozovatel stránek Jdeto.de.

Kromě vrácení už zaplacených peněz si organizátoři od akce slibují, že banky od sporného poplatku úplně odstoupí.

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)