Zájem o maso domácí výroby v Česku upadá

Praha - Češi mají menší zájem o maso z tuzemska. Jeho produkce meziročně klesla o celých 5,3 procenta. Jde přitom o dlouhodobý trend. Nákupní chování Čechů ovlivnila i špatná pověst polského masa, díky níž se v Česku dobře prodává drůbeží. Zemědělcům se nevyplácel hlavně chov vepřů, to se ale asi brzy změní. Letos totiž ministerstvo zemědělství počítá s téměř 40 miliardami korun z Evropské unie.

Levné vepřové maso z dovozu téměř úplně nahradilo to české. Ceny v obchodech ale od té doby stále stoupají. „Většina z nás skončila na pracovním úřadě a zaměstnání teď v okolí není,“ poznamenal Lubomír Grepl, údržbář vepřínu, který konkurenci ze zahraničí téměř nepřežil. 

Maso z dovozu je levnější, Češi ho proto víc kupují. „Cena má samozřejmě rozhodující slovo na českém trhu, který je cenově vázán, protože tady je velmi silná konkurence a široká nabídka,“ konstatoval Zdeněk Juračka, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.  

Martin Mařík, redaktor Ekonomu:

„Problém představují také vysoké náklady v živočišné výrobě. Jednoduše řečeno, pokud zemědělci mohou volit, tak si zvolí pěstování obilí nebo rostlinnou výrobu. Ve výrobě živočišné je zejména vysoký náklad na lidskou práci. Pokles produkce masa je dlouhodobý trend posledních let.“

Chov kuřat
Zdroj: Tibor Somogyi/ISIFA/SME

Produkce masa v ČR

Vepřové….239 753 tun

Drůbeží…..152 613 tun

Hovězí……..65 244 tun

Skopové……….165 tun

Kozí……………….5 tun

Stejný problém jako vepříny neřeší drůbežárny. Produkce masa loni stoupla o 2,7 procenta. „Do České republiky se drůbeží maso vozí z Polska, a protože polské potraviny jsou zatíženy celou řadou různých afér, tak v tomto případě dává patrně stále větší šanci domácí produkci,“ míní agrární analytik Petr Havel.

Mléko
Zdroj: ČT24

Mléka se prodalo víc

V zahraničním obchodě s mlékem a mléčnými výrobky převyšoval vývoz nad dovozem o 663 846 tun. Dovoz se zvýšil o 8,8 procenta na 269 142 tun a vývoz stoupl o 9,4 procenta na 902 987 tun. Na obchodu s mlékem a mléčnými výrobky se nejvíce podílely Německo a Slovensko, na dovozu také Polsko. Průměrná cena mléka byla loni 7,79 koruny za litr. 

Nová strategie? Hlavně podpora živočišné výroby

Hlavními cíli českého zemědělství na období mezi lety 2014 a 2020 budou podpora živočišné výroby, pěstování ovoce a zeleniny, ale i zlepšení vztahu k půdě a vodě. Strategii rozvoje představil šéf resortu Petr Bendl. Do budoucna chce třeba upřednostnit chov skotu před pěstováním řepky olejné. Dbát bude i na větší bezpečnost potravin. Podle něj by se už neměly opakovat kauzy typu „technická sůl z Polska“. K uplatnění priorit má pomoci nastavení pravidel pro vyplácení dotací v příštím programovém období.

Ministerstvo zemědělství počítá s tím, že pro letošek dostane zhruba 40 miliard z evropských peněz. „Výrazné soustředění národních dotací do sektoru prasat a drůbeže bereme jako jasné plnění příslibu intenzivnější podpory živočišné výroby, čímž chceme alespoň částečně zmírnit velkou vazbu evropských dotací na obhospodařovanou plochu. Živočišnou výrobu podporujeme, abychom zvrátili trend zvyšující se závislosti na dovozu, a současně chceme docílit zvýšení počtu pracovních příležitostí na venkově. Navíc usilujeme o to, aby v novém rozpočtovém období od roku 2014 nebyla dotační preference rostlinné výroby tak silná jako dosud,“ konstatoval ministr zemědělství Petr Bendl.

Mzdové tarify v českém zemědělství vzrostou letos meziročně o tři procenta. Vyplývá to z kolektivní smlouvy vyššího stupně, kterou podepsali zemědělští odboráři a agrární podnikatelé.