ČEZ chce, aby mu uhelné elektrárny vydržely déle

Praha - Energetická skupina ČEZ přemýšlí, že vloží peníze do prodloužení životnosti některých svých uhelných elektráren. K tomuto kroku ji vedou rekordně nízké ceny emisních povolenek, které zvyšují zisky uhelných provozů.

„Logicky má smysl investovat do uhelných elektráren v blízkosti dolů, což se odráží i v našem strategickém plánu,“ uvedl obchodní ředitel ČEZu Alan Svoboda. Nekonkretizoval ale, kterých elektráren by se investice mohly týkat.

Cena emisní povolenky se na evropském trhu v minulém týdnu propadla na nové minimum 2,81 eura (zhruba 72 korun) za tunu vypouštěného oxidu uhličitého. Trh má obavy, že evropští politici se neshodnou na plánu Evropské komise podpořit ceny snížením přebytků povolenek na trhu, což by mohlo vést k propadu cen až na nulové hodnoty.

ČEZ přemýšlí, kterou uhelnou elektrárnu prodá

V současné době ČEZ připravuje prodej jedné z pěti svých velkých uhelných elektráren v rámci antimonopolního řízení, které s českou energetickou jedničkou vede Evropská komise. Pokud by přišly atraktivní nabídky, mohla by skupina prodat i více elektráren, dodal Svoboda: „Stále čekáme na konečné rozhodnutí z EU.“ K prodeji nabízí ČEZ elektrárny Počerady, Chvaletice, Tisovou spolu s Mělníkem 3 a Dětmarovice.

obrázek
Zdroj: ČT24

Energetický gigant právě jedná o smíru s hnědouhelnou firmou Czech Coal, jejíž stížnost do Bruselu před čtyřmi lety celý proces vyvolala. Obě strany vyjednávají o parametrech nového dlouhodobého kontraktu na dodávky uhlí od Czech Coalu pro elektrárnu Počerady. „Počerady jsou velkou otevřenou otázkou,“ doplnil Svoboda.