Společnost Red Wings končí – přišla o licenci

Moskva - Ruská federální agentura Rosaviacija se rozhodla s platností od 4. února pozastavit licenci společnosti Red Wings. Pravidelné lety budou ukončeny už v neděli večer. Majitel společnosti Alexandr Lebeděv předem oznámil, že Red Wings svou činnost obnovit nehodlá. Může podle něj jít o tlak ze strany státu. Lebeděv totiž patří mezi podporovatele opozice. Pozastavení licence prý přímo nesouvisí s havárií z 29. prosince na letišti Vnukovo, při níž zahynulo pět lidí.

Kontrola po havárii prokázala „podstatné závady v organizaci letového provozu, v technické obsluze letounů a v přípravě pilotů“. Tyto problémy mají podle kontrolorů „systémový charakter“.

Vedení Red Wings bylo podle ruských úřadů už během loňského roku opakovaně upozorňováno na existující nedostatky, ale nevynaložilo potřebné úsilí k jejich odstranění.

„To velmi negativně ovlivnilo bezpečnost letů a přímo ohrožovalo život a zdraví cestujících,“ uvedla Rosaviacija. Dodala, že společnost Red Wings nemá ani dostatek finančních prostředků k provozování svých služeb.

Miliardář Alexandr Lebeděv, jemuž Red Wings patří, ruské agentuře RIA Novosti řekl, že činnost své firmy obnovit nehodlá, i kdyby jí úřady licenci vrátily. Pronajaté letouny Lebeděv vrátí leasingové společnosti Iljušin finance.

Spolupracovník Aktuálně.cz Jiří Just:

„Lebeděv naznačil, že se může jednat o tlak ze strany státu, protože podnikatel patří mezi stovku nejbohatších Rusů a je znám svou podporou opozice. Může tedy jít o něco víc než jen o narušení, kterých se mohlo Red Wings dopustit.“

Letadlo havarovalo při cestě z Pardubic

Red Wings užívala osm letadel Tu-204 včetně stroje, který havaroval ve Vnukovu kvůli poruše zpětného chodu užívaného při brzdění. Havárii, která se stala po technickém přeletu z Pardubic, přežili tři z osmi členů posádky.

Telefonát Jiřího Justa (zdroj: ČT24)