Statisíce rodin si připlatí za teplo kvůli pozapomenuté ekologické dani

Praha - Statisíce rodin si příští rok zřejmě připlatí za teplo. Podle Lidových novin (LN) za to může nová ekologická daň, kterou připravuje ministerstvo financí. Stát by měl díky ní získat až 4 miliardy ročně. Zdražení se nejvíc dotkne domácností, které topí uhlím. Naopak zemní plyn určený pro vytápění by dani podléhat vůbec neměl. Ministerstvo financí chce návrh předložit vládě do konce února.

Ministerstvo financí chystá novou ekologickou daň, kvůli níž statisíce rodin v Česku zaplatí ročně o dva až tři tisíce navíc. Zdražení postihne od příštího roku nejvíc domácnosti s kamny na uhlí, jichž je v tuzemsku kolem 350 tisíc. Připlatí si ale i stovky tisíc obyvatel sídlišť napojených na takzvané blokové výtopny. Ty lze nalézt třeba v západní části Prahy, v Jihlavě nebo mnoha okresních městech. 

„Na zvýšení ekologických daní se v rámci opatření ke stabilizaci veřejných rozpočtů shodla koalice již v dubnu loňského roku,“ připomněl první náměstek ministra financí Ladislav Minčič, podle něhož nejde o novou informaci. Největší pozornost na sebe ovšem v rámci rozpočtových změn přitáhla vyšší DPH.

Miroslav Kalousek (TOP 09)
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Evropská unie obecně doporučuje zvyšovat ekologické daně výměnou za úlevy u jiných daní, hlavně v oblasti zdanění práce, připomněly Lidové noviny. V tomto případě se ale Češi žádného odpovídajícího snížení nedočkají. „Prostor pro změnu tady existuje jak v připomínkovém řízení, tak později na jednání vlády a při schvalování v parlamentu,“ upozornil Minčič. 

Plyn se zatím danit nebude

Ministerstvo má připravené čtyři varianty. Po prvních konzultacích úřad navrhuje přijmout tu nejmírnější. Ta nepočítá se zdaněním plynu určeného pro vytápění bytů a domů. Zdražení by se tak mělo vyhnout 1,5 milionu domácností s plynovým kotlem. „Každé větší zdražení plynu v minulosti vedlo k tomu, že se část lidí vrátila ke spalování uhlí,“ upozornil energetický expert Jiří Gavor. 

Terčem kritiky je nyní ale zvláštní nastavení hranice mezi osvobozenými a zdaněnými zdroji tepla, na něž poukázalo Teplárenské sdružení ČR, nebo výše daní na uhlí, plyn či topné oleje, které vycházejí z částky 15 eur za tunu vyprodukovaných emisí oxidu uhličitého. Domácnosti, podnikatelé a malé firmy tak budou platit mnohonásobně více než velké průmyslové podniky a elektrárny. 

ČEZ
Zdroj: ČTK/Euro/Rasch Jan

Slevu pro ČEZ zaplatí domácnosti a menší firmy

Velcí znečišťovatelé typu uhelných elektráren budou ve výhodě, jelikož část povolenek k vypouštění skleníkových plynů dostávají zdarma a za ty zbývající platí jen kolem 3 eur za tunu. Společnost ČEZ si spolu s majiteli uhelných tepláren přitom prosadila možnost získat část potřebných povolenek zdarma. 

Lidové noviny zároveň upozorňují na větu z návrhu ministra financí Miroslava Kalouska. „Zároveň by byl výpadek příjmů veřejných rozpočtů, ke kterým by mělo dojít z titulu bezplatného přidělení povolenek v letech 2013 až 2020, alespoň částečně kompenzován příjmy z navýšení daně,“ píše se v návrhu. Slevu pro ČEZ a velké uhelné teplárny tak vlastně zaplatí domácnosti a menší podniky.

Ilustrační foto
Zdroj: Petr Študent/ISIFA