Obří transakce za stovky miliard korun: Dell koupí její zakladatel

New York - Americkou počítačovou společnost Dell koupí konsorcium vedené zakladatelem firmy Michaelem Dellem a podpořené skupinou investorů s účastí společností Microsoft a Silver Lake. Transakce v hodnotě 24,4 miliardy dolarů (463 miliard korun) bude největší svého druhu od poslední ekonomické recese. Společnost byla dříve jedničkou na trhu stolních počítačů. V posledních letech ale trvale ztrácela pozice pod tlakem čínské společnosti Lenovo a domácího konkurenta Hewlett-Packard.

Společnost čeká restrukturalizace

Transakce ukončí téměř 25 let historie Dellu jako veřejně obchodované společnosti. Její zakladatel má v úmyslu uskutečnit restrukturalizaci a zásadní obrat ve směřování firmy bez tlaku finančních trhů. Michael Dell zůstane generálním ředitelem a největším akcionářem firmy, v níž má nyní zhruba 14 procent.

Dell se svou investiční firmou MSD Capital a firma soukromého kapitálu Silver Lake zaplatí za akcii firmy 13,65 dolaru. Přední světový výrobce počítačového softwaru Microsoft k převzetí přispěje úvěrem dvou miliard dolarů a transakci finančně podpoří čtyři banky.

Dell
Zdroj: ČT24/ISIFA

Dell prohlásil, že dlouhodobá strategie firmy zabere ještě hodně času, investic a trpělivosti. „Věřím, že naše úsilí bude efektivnější s podporou Silver Lake sdílejícího naši vizi,“ konstatoval Dell, jehož citoval britský server BBC News.

„Pro Michaela Della je to příležitost k poněkud flexibilnějšímu řízení firmy. To ale nemění nic na tom, že budou mít na trhu PC stejné problémy jako předtím,“ řekl agentuře Reuters analytik FBN Securities Shebly Seyrafi.

Michael Dell je od založení firmy jejím výkonným ředitelem, vliv na chod firmy si tak nyní ještě upevní. Dell o manažerském převzetí firmy vážně uvažoval už v roce 2010, podobné zprávy se ale objevily už víckrát.

Dell
Zdroj: ČT24/ISIFA

Budoucnost Dellu je značně nejistá

Část analytiků je přesvědčena, že převzetí dává ekonomický smysl, jiní upozorňují, že to bude finančně velmi náročné. Vyhlídky Dellu totiž nejsou jasné. Otázkou je i to, jak si firma poradí s nástupem tabletů. Této oblasti totiž kraluje konkurenční Apple.

Hodnota firmy na burze se od loňska do poloviny ledna snížila asi o 40 procent. Po zprávách o plánu převzetí její akcie vzrostly a pohybovaly se mezi očekávanou cenou 13 až 14 dolarů. Akcie Dellu budou staženy z trhu Nasdaq, jakmile bude navržená transakce dokončena. Firma nyní bude 45 dní čekat, zda se přihlásí konkurenční nabídky na převzetí.

Michael Dell uvedl svou firmu na veřejný trh v roce 1988, kdy měla hodnotu 85 milionů dolarů. Dell trhu osobních počítačů kraloval zejména na vrcholu internetového boomu kolem roku 2000, kdy jeho hodnota překračovala 100 miliard dolarů. V roce 2006 jej sesadil z první příčky Hewlett-Packard.