Mobilní aplikace? Už i na slevy nebo tvorbu nákupního seznamu

Praha - Obchodníci začínají nabízet nové možnosti nakupování prostřednictvím mobilů. Chytré telefony už totiž v Česku vlastní téměř třetina uživatelů mobilů. Modernizuje se i placení. Už teď je možné zaplatit bezkontaktní metodou na více než pěti tisících terminálech. Během letoška se v Česku rozšíří i platební karty zabudované v SIM kartách mobilních telefonů.

Nejbližší budoucnost nakupování v Česku představují mobilní aplikace

Obchodníci reagují na rostoucí počet majitelů smartphonů. Podle průzkumu Googlu při on-line nakupování 67 procent lidí použije telefon. „Konkurence je na jedno kliknutí daleko a zákazník nebude čekat, až si to bude moci prohlédnout doma na větším displeji, proto je potřeba i na mobilním telefonu dodat tu informaci,“ řekl ředitel společnosti Dobrý web Luboš Plotěný. 

Nejnovější aplikace podle GPS poznají, kde se zákazník zrovna nachází, a poradí, co může ve svém okolí ve slevě koupit nebo kde uplatní členské věrnostní slevy. Češi totiž rádi nakupují věci v akci nebo se slevou. „Přímo na mapě vidím, kde tu výhodu můžu využít,“ poznamenal Martin Dolejš, Key account manažer v Telefónice CZ. 

Trendy v nakupování (zdroj: ČT24)

V mobilu si už teď můžete vytvořit a upravovat nákupní seznam a poslat ho dalšímu členovi rodiny, který položky koupí. „Mobilní aplikace využívá na české poměry velký počet lidí. Ta aplikace, která je venku asi týden, tak už zaznamenala okolo čtyř, pěti tisíc stažení,“ konstatoval projektový manažer Retail info Ondřej Hloupý. 

A další trendy do budoucna?

Především nakupování maximálně zjednodušit a zrychlit. České zákazníky v brzké době čeká i skenování kódů přímo do mobilu, kterým bude možné ověřit cenu nebo zjistit podrobnosti o výrobku. „Další rovina je například hlasové ovládání - to znamená vytváření nákupního seznamu hlasem,“ podotkl Hloupý.

Bezkontaktní platební terminál
Zdroj: ČT24