Proklejeme vládu, vyhrožují rumunské čarodějnice

Bukurešť – Zatímco po celé Evropě se bouří státní zaměstnanci, v Rumunsku chtějí proti vládním reformám protestovat čarodějnice. Od soboty totiž budu muset platit daň z příjmu. Většina z nich zákon odsuzuje. Některé argumentují tím, že mají příliš nízké příjmy. Další jdou ale ještě dál. Chtějí se slétnout a společně proklít vládu a prezidenta a seslat na ně zlé síly.

16procentní daň z příjmu a povinné odvody na sociální a zdravotní pojišťovny rumunské čarodějnice rozčílily. „Nebojím se ani prezidenta, pokud proti mně něco má, vyřídím si to s ním osobně,“ zlobí se nejvýše postavená rumunská čarodějnice Bratara Buzeová. Proti vládním reformám hodlá spolu se svými kolegyněmi nasadit čáry, magii a kouzla. „Ublížíme těm, kteří ubližují nám,“ zdůraznila.

Dvanáct čarodějnic se sejde na břehu Dunaje, vykonají zaříkávání a do řeky vhodí kořen a lístky jedovaté mandragory. Chtějí tak zaklít vládu i hlavu státu a seslat na ně smůlu a nezdary. Nicméně ne každá čarodějnice hned chrlí oheň a síru. Některé argumentují malými příjmy. Jedna seance vyjde v přepočtu na maximálně 200 korun.

Zákon má podle vlády zabránit únikům daní a přinést do státní kasy, která se vinou recese citelně vyprazdňuje, nové příjmy. Ještě před dvěma lety se o Rumunsku mluvilo jako o balkánském tygrovi, loni ale tamní ekonomiku tvrdě zasáhla krize a hrubý domácí produkt se propadl o osm procent. Rumunsko si muselo půjčit od Mezinárodního měnového fondu 20 miliard a na řadu přišly drastické škrty v podobě snižování mezd, propouštění státních zaměstnanců, snižování penzí. Teď přišly na řadu daně. Kromě čarodějnic je musí nově odvádět také astrologové, sluhové nebo řidiči v autoškolách.

Čarodějnictví a magie má v rumunské historii své pevně zakořeněné místo. Svou vědmu měl i komunistický diktáror Nikolaj Čaučesku. I současný prezident a jeho poradci v kouzla a pověry věří. Každý čtvrtek se prý oblíkají do fialového, aby odehnali zlé duchy.  Do šarlatu – barvy symbolizující sílu a respekt - se před důležitými jednáními obléká i řada byznysmenů z někdejší Drákulovy domoviny.

Výklad z karet
Zdroj: ČT24