Jim Hacker: Financial Times čtou lidé, kteří to tu vlastní

Praha - Jedny z nejčtěnějších novin ze světa financí, Financial Times (FT), jsou dnes již legendou. Jejich první vydání šlo na pulty právě 13. února roku 1888 - tedy v roce, jehož zápis v římských číslicích dává nejvyšší součet ze všech letopočtů po Kristu a překonán bude až v roce 2888. Zpočátku začaly noviny, které jsou na číslech založeny, vycházet pro londýnské finančníky a makléře ve čtyřstránkové podobě. Postupem času se z nich stal vysoce respektovaný deník, který si získal celý ekonomický svět.

Charakteristický rysem Financial Times je přitom lososový, nebo chcete-li oranžovo-růžový papír a pro Středoevropany nezvykle velký formát listů. Lososový proto, že se Financial Times rozhodly 2. ledna 1893 odlišit od svého o něco staršího konkurenta Financial News, s nímž se ale nakonec v roce 1945 spojily. Periodikum, které patří do skupiny Pearson vydávající i týdeník The Economist, je také jedním z mála listů, který prodá v zahraničí více výtisků než na domácím trhu. Denně se FT tiskne ve dvacítce měst světa.

neni 16:9
Zdroj: ČT24/FT

Věnováno finančníkům z londýnské City

Původně noviny vyšly 9. ledna 1888 jako London Financial Guide. Po více než měsíci, konkrétně 13. února, se však přejmenovaly do současné podoby. Od začátku se pokládaly za přítele „čestných finančníků a respektovaných makléřů“ a mezi čtenáře patřili především zaměstnanci londýnské City.

Na vzniku každého čísla Financial Times se v současnosti podílí více než 600 novinářů. V tištěné i digitální podobě mají náklad přes 600 tisíc. Navíc na stránky FT.com se zaregistrovalo už přes pět milionů lidí, přičemž jejich placená verze zajímá asi 312 tisíc lidí. Denně si noviny i stránky otevře zhruba 2,1 milionu čtenářů. Jeho největším rivalem je americký The Wall Street Journal.

Premiér Jim Hacker, britský seriál Jistě, pane premiére:

"Nepovídejte mi o tisku. Já přesně vím, kdo čte noviny. The Daily Mirror čtou lidé, kteří si myslí, že řídí tuto zemi. The Guardian čtou lidé, kteří si myslí, že oni by měli řídit tuto zemi. The Times čtou právě ti lidé, kteří tuto zemí skutečně řídí. The Daily Mail čtou manželky těch lidí, kteří řídí tuto zemi. Financial Times čtou lidé, kteří tuto zemi vlastní. The Morning Star čtou lidé, kteří si myslí, že by tato země měla být řízena jinou zemí. A The Daily Telegraph čtou lidé, kteří si myslí, že tomu tak je."

Financial Times zavětřily příležitost v digitálním věku a slaví úspěch

Věhlasné noviny patří také k jedněm z neúspěšnějších titulů ve snaze přesunout se na web a začít vybírat od čtenářů poplatky. Noviny zvolily model, kdy je určitý počet článků každý měsíc k dispozici zdarma, po vyčerpání stanoveného počtu musí zájemce začít platit. S tím přišla i snaha ušetřit náklady na tištěné verzi.

„Musíme se ubezpečit, že v první řadě obsluhujeme digitální platformu, a až pak noviny,“ uvedl například v e-mailu zaměstnancům šéfredaktor Lionel Barber poté, co bylo oznámeno zatím poslední propouštění zaměstnaců. Barber chce zahájit program, jehož cílem je přizpůsobit FT digitální éře. 

„Chci, abychom udělali maximum a zajistili FT takovou budoucnost, že bude prvotřídní a finančně stabilní mediální organizací,“ poznamenal také Barber. „Naše dřívější rozhodnutí zvýšit ceny, začít vybírat za obsah a budovat nabídku za předplatné se ukázalo jako odvážné a moudré,“ dodal. FT se tato strategie vyplácí, v loňském prvním pololetí měly totiž noviny víc předplatitelů digitální verze než verze tištěné.

Financial Times nejsou (zatím) na prodej

Restrukturalizace FT přišla po měsících spekulací, zda mateřská společnost Pearson noviny prodá, anebo zda má s nimi jiné plány. Pearson je mediální a vzdělávací skupinou a na tuto činnost se snaží klást i větší důraz. Odklání se naopak od činností, které jsou odkázané na cyklické výkyvy reklamního trhu. Pearson nicméně popřel, že jsou Financial Times na prodej.

Financial Times už několik let mají i tři speciální mutace - pro USA, kontinentální Evropu a Asii a kromě angličtiny si lze FT přečíst i v čínštině. Loni 7. prosince vyšlo poslední číslo německého deníku Financial Times Deutschland (FTD).