Bulhaři se opět bouří proti ceně energií od ČEZu

Sofia - Stovky lidí v Sofii znovu protestovaly za nižší ceny elektřiny, tepla a vody. Současně volají po znárodnění energetické distribuční sítě a přezkoumání vysokých účtů. V případě, že se ceny energií nesníží na únosnou míru, nespokojení Bulhaři budou žádat odchod současné středopravé vlády Bojka Borisova a jeho strany Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB). Bulharská distribuční síť je rozdělena na tři regiony, které kontrolují české energetické skupiny ČEZ a Energo-Pro a rakouský EVN.

Podle demonstrantů totiž výše účtů za energie za uplynulé dva měsíce dosahuje až trojnásobku běžného měsíčního platu. Jejich výpočty se objevily na transparentech, na kterých se objevovaly i nápisy jako: „Bojko, jestli nezmizí ČEZ z Bulharska, zmizíš ty.“ Nespokojení lidé navíc před budovou úřadu Státního energetického regulátora DKEVR házeli rajčata na loutky prezidenta Rosena Plevnelieva a ministra hospodářství a energetiky Deljana Dobreva (GERB).

Demonstrace proti cenám energií v Sofii a dalších bulharských městech probíhají už od víkendu. V některých lokalitách musely být posíleny policejní hlídky, ale větší incidenty zatím nebyly hlášeny.

ČEZ
Zdroj: Beznoska Radim/ISIFA

Pokud ceny energií neklesnou, mohla by se vystřídat vládnoucí garnitura

Nespokojenost občanů jen podrývá důvěru v nynější vládu, která o svou pozici bude muset bojovat v červencových volbách. Socialistická opozice se přidala na stranu rozlícených Bulharů a také se vyslovila pro znárodnění trojice největších poskytovatelů elektrické energie v zemi. Prezident v pondělí sdělil, že ceny neklesnou znárodněním, ale díky liberalizaci, a ministr Dobrev nařídil úřadům prošetřit ceny elektrické energie.

Distributoři i vláda uvedli, že za vysokými účty stojí prodloužené zúčtovací období přes vánoční svátky a nebývale chladný prosinec. Naposledy se elektřina zdražila o 13 procent loni v červenci. Domácnosti prozatím dopad zvýšených cen plně nepocítily, protože topná sezona začala až později.