Ohledně rušení anonymních akcií hlásí vláda i opozice shodu

Praha - Už v úterý čeká sněmovnu boj o zrušení anonymních akcií. Podle všeho bude úspěšný. Shodli se na tom premiér Petr Nečas a lídr opozice Bohuslav Sobotka v diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Podle návrhu by firmy musely zapsat anonymní akcie do centrálního depozitáře, nebo je uložit v listinné podobě u bank.

Nečas označil vládní předlohu za kvalitní. Vláda, aby „nevynalézala kolo“, se inspirovala v Rakousku, řekl. Vládní návrh předpokládá, že firmy budou muset zapsat anonymní akcie do centrálního depozitáře, nebo je uložit v listinné podobě u bank. Pokud by to neudělaly, cenné papíry na doručitele by se změnily na akcie na jméno.

Podle zprávy OECD povolují naprosto anonymní akcie pouze tři země světa: Marshallovy ostrovy, Nauru a Česká republika.

Změnu navrženou šéfem rozpočtového výboru Pavlem Suchánkem (ODS), podle které by mohly už vydané anonymní akcie dál existovat, prý premiér dopodrobna nezná. Není ale podle něj prozíravá.

Premiér ale zdůraznil, že se hlavně musí rozkrýt majetková struktura firem, které dostávají veřejné zakázky, dotace a které působí v regulovaných odvětvích. Návrh šéfa rozpočtového výboru splňuje tento Nečasův požadavek jen částečně, a to v případě veřejných zakázek.

Reportáž Jana Dolanského (zdroj: ČT24)

Je to změna k lepšímu, hodnotí vládní návrh opozice

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se vyslovil pro co největší rozkrytí vlastníků společnosti. ČSSD bude podle něho hlasovat jen pro návrhy, které tímto směrem půjdou. Vládní návrh Sobotka okomentoval slovy, že „jde o změnu k lepšímu“.

Občanští demokraté budou diskutovat o svém postoji k regulaci anonymních akcií v úterý dopoledne na zasedání poslaneckého klubu. Podle jeho předsedy Marka Bendy platí pravidlo, že pokud frakce nedojde po debatě k jiné domluvě, platí podpora vládnímu návrhu.

Anonymní akcie, tedy akcie na majitele nebo doručitele využívá v Česku skoro 14 tisíc akciových společností, tedy víc než polovina všech.

První vážný pokus o jejich zrušení si přičítají sociální demokraté spolu se Stranou zelených. Ve stejné době, tedy v roce 2009, je chtěli rušit i lidovci. „Chceme zakázat akcie na majitele v obchodním zákoníku,“ oznámil v červenci 2009 předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Na anonymní akcie se v rámci své protikorupční předvolební kampaně zaměřili taky někdejší političtí nováčci – strana Věci veřejné. „Akcie na majitele jsou nastaveny korupčně proto, aby v soutěži pana ministra mohla soutěžit firma pana ministra. Ta firma pana ministra pak samozřejmě vyhraje, protože pan ministr ji má nejraději,“ kritizoval v dubnu 2010 tehdejší šéf VV Radek John.

Na jaře 2010 se sice vládě podařilo zakázat podnikům s anonymními akciemi účast ve veřejných tendrech. Ukázalo se ale, že se tím naprosto odstřihly velké firmy. Proto se úprava ještě na konci roku 2010 změnila. Ostrá kritika anonymních akcií ani tlak na jejich zrušení ale neutichly.