Regulace anonymních akcií ohrožena: Suchánek chce protlačit svůj návrh

Praha – Schválení vládního návrhu na regulaci anonymních akcií by se mohlo opět zkomplikovat. Poslanec ODS Pavel Suchánek, který je autorem pozměňovacího návrhu, bude na jednání klubu ODS prosazovat, aby se o zákonu zatím nehlasovalo a vrátil se do výborů. Informoval o tom server iDNES.cz. Suchánkův vlastní návrh by pak mohl být upraven podle představ premiéra Petra Nečase. Ten v Otázkách Václava Moravce (OVM) uvedl, že Suchánkovu změnu nepokládá za „politicky prozíravou“.

Premiér Nečas v OVM zdůraznil, že se musí v první řadě rozkrýt majetková struktura firem, které dostávají veřejné zakázky, dotace a které působí v regulovaných odvětvích. Suchánkův návrh splňuje tento Nečasův požadavek prý jen částečně, a to v případě veřejných zakázek.

„Nejsem rebel, já jen hájím myšlenky ODS, kterou jsem zakládal. Je třeba říkat lidem, že jsou v ní i tací, kteří ji zakládali a pravicové myšlenky ctí,“ sdělil iDNES.cz Suchánek. „Pokud by můj návrh měl šanci projít se změnou, že by se to týkalo i firem, které čerpají peníze nebo jsou v regulovaných odvětvích, tak by neměl být problém vrátit celý ten zákon do druhého čtení a přidat to k tomu pozměňovacímu návrhu,“ dodal poslanec, který pro současný vládní návrh ruku nezvedne. Nevěří ale tomu, že by se občanští demokraté v klubu dohodli na tom, že jde o takzvané „dvouhvězdičkové hlasování“, kde se nesmějí odchýlit.

Pražská burza
Zdroj: Jindřich Mynařík/isifa/LN

Vládní návrh předpokládá, že firmy budou muset zapsat anonymní akcie do centrálního depozitáře, nebo je uložit v listinné podobě u bank. Pokud by to neudělaly, cenné papíry na doručitele by se rok od účinnosti zákona transformovaly na akcie na jméno. Firmy každopádně budou muset své akcionáře odkrýt.

„Když to řeknu upřímně, tak se mi zdá, že začínáme dělat politiku podle toho, jaká je veřejná poptávka, a to je špatně. Pro nové firmy mi nevadí, když bude zákaz akcií na doručitele, ale ty stávající bych nechal fungovat tak, jak jsou, jinak je to retroaktivita jak blázen,“ konstatoval Suchánek.

Jinou úpravu ale ve druhém čtení navrhl právě šéf rozpočtového výboru Suchánek, který chce, aby už vydané anonymní akcie mohly dál existovat. Pokud by se ovšem taková společnost chtěla ucházet o veřejnou zakázku, musela by své vlastníky odkrýt.

Bohuslav Sobotka a Petr Nečas v OVM
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Podle Sobotky je vládní návrh „změnou k lepšímu“

Vládní návrh ale zřejmě má hlasy opozice. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky bude jeho strana hlasovat jen pro návrhy, které půjdou směrem k co nevětšímu rozkrytí vlastníků společností. Vládní návrh přitom v OVM okomentoval slovy, že „jde o změnu k lepšímu“.

Anonymní akcie, tedy akcie na majitele nebo doručitele využívá v Česku skoro 14 tisíc akciových společností, tedy víc než polovina všech.

První vážný pokus o jejich zrušení si přičítají sociální demokraté spolu se Stranou zelených. Ve stejné době, tedy v roce 2009, je chtěli rušit i lidovci. „Chceme zakázat akcie na majitele v obchodním zákoníku,“ oznámil v červenci 2009 předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Na anonymní akcie se v rámci své protikorupční předvolební kampaně zaměřili taky někdejší političtí nováčci – strana Věci veřejné. „Akcie na majitele jsou nastaveny korupčně proto, aby v soutěži pana ministra mohla soutěžit firma pana ministra. Ta firma pana ministra pak samozřejmě vyhraje, protože pan ministr ji má nejraději,“ kritizoval v dubnu 2010 tehdejší šéf VV Radek John.

Na jaře 2010 se sice vládě podařilo zakázat podnikům s anonymními akciemi účast ve veřejných tendrech. Ukázalo se ale, že se tím naprosto odstřihly velké firmy. Proto se úprava ještě na konci roku 2010 změnila. Ostrá kritika anonymních akcií ani tlak na jejich zrušení ale neutichly.