Protesty proti úsporám: Aténami prošly desítky tisíc demonstrantů

Atény - Život v Řecku ochromila generální stávka, ke které na protest proti vládním úsporným opatřením vyzvaly odborové svazy. Do ulic metropole Atén vyrazily desetitisíce lidí, kteří před sídlem parlamentu dávali najevo nevoli se zoufalou ekonomickou situací v zemi. Atény nasadily do ulic až 3 000 policistů, manifestace ale provázely jen drobné incidenty mezi skupinkami maskovaných mladých demonstrantů a pořádkovými jednotkami. V průběhu odpoledne se situace v Aténách zklidnila a do hlavních i postranních ulic se již vrátil běžný provoz.

Centrum Atén kolem poledne zcela paralyzovaly dvě demonstrace, které nezávisle na sobě uspořádalo několik odborových organizací. První manifestaci asi 30 000 lidí uspořádaly obě hlavní odborové organizace státních a soukromých zaměstnanců.

Demonstranti, kteří se následně vydali na protestní pochod ze shromaždiště směrem k budově parlamentu, hlasitě spílali kabinetu konzervativního premiéra Antonise Samarase. „Zloději, zloději!“ provolával dav útočná hesla za důrazného doprovodu bubnů. Druhou demonstraci, které se zúčastnilo přes deset tisíc osob, uspořádaly krajně levicové odbory PAME. I tento průvod prošel kolem parlamentu.

Obě akce provázely na řecké poměry jen drobné incidenty, při nichž skupinky maskovaných výtržníků podpálily několik aut a odpadkových kontejnerů a fyzicky napadly několik osob. Do střetu se dostali demonstranti i s pořádkovými jednotkami, které napadli kameny a zápalnými lahvemi. Policisté, jichž úřady zmobilizovaly v centru metropole na tři tisíce, odpověděli slzným plynem a ohlušujícími granáty.

Spiros Filiotis, státní zaměstnanec:

„Musíme stále bojovat, jde o naši budoucnost. Říkáme, že je potřeba změnit tuhle politiku, která Řecko oslabuje. Proto nesmíme polevit v tlaku na politiky.“

Řecká vláda snižuje platy státních zaměstnanců, důchody a chystá masivní propouštění. Daně a nezaměstnanost rostou, což dále zhoršuje ekonomickou situaci Řeků. „Stávka je naší odpovědí na bezvýchodnou politiku, která ždímá život z dělníků, zbídačila společnost a uvrhla ekonomiku do recese a krize,“ uvedl v prohlášení odborový svaz pracovníků soukromého sektoru GSEE, který stávku organizuje společně se sesterskou organizací státních zaměstnanců ADEDY.

Ilustrační foto
Zdroj: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Doma dnes byli nuceni zůstat studenti státních škol, lékaři ošetřují pouze nouzové případy. Lodě nevypluly z přístavů, až do večera nebudou jezdit městské autobusy, trolejbusy a příměstské vlaky.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc své partnery v Evropské unii a MMF. Výměnou za pomoc provádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což má negativní dopady na ekonomiku. Odboráře pobouřilo rovněž nedávné vládní rozhodnutí poslat k ledu vyjednávání o nových kolektivních smlouvách ve veřejném sektoru, neboť platy mají projít další etapou osekávání. „Řecko velmi rychle chudne. Životní standard průměrného obyvatele se od roku 2009 snížil o 50 procent,“ upozornil profesor ekonomie Savas Robolis.

Ilustrační foto
Zdroj: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Vláda v minulosti opakovaně vyzývala odboráře, aby se vyvarovali stávek, které jsou v různých oblastech řecké ekonomiky takřka na denním pořádku. Pod tlakem generální stávky však kabinet konzervativního premiéra Antonise Samarase přeci jen mírně ustoupil, neboť v pondělí oznámil, že bere zpět plánované propuštění zhruba dvou tisícovek pracovníků veřejného sektoru.

Kabinet se veřejnost snaží uklidnit tvrzením, že země má nejhorší období za sebou, když se jí podařilo odvrátit bankrot a odchod z eurozóny. Podle čerstvých odhadů však dále poroste nezaměstnanost a brzy dosáhne rekordních 30 procent.