Přílišné obavy z poklesu kurzu jenu nejsou nutné, tvrdí MMF

Washington - Mezinárodní měnový fond (MMF) ve zprávě pro nedávné zasedání skupiny G20 uvedl, že obavy ostatních zemí z přílišného poklesu japonské měny jsou přehnané. Japonská centrální banka by prý měla činit ještě rozhodnější kroky k zastavení deflace, která třetí největší ekonomiku světa trápí poslední dvě desetiletí.

Zprávu, která byla k dispozici na víkendovém zasedání ministrů financí a šéfů centrálních bank největších světových ekonomik v Moskvě, zveřejnil fond až dnes. MMF v ní označil kroky nové japonské vlády a centrální banky na podporu ekonomiky za správné a doporučil Tokiu dělat v tomto směru ještě více. 

V lednu Bank of Japan zdvojnásobila svůj inflační cíl na dvě procenta a oznámila, že bude neomezeně nakupovat na trhu aktiva do doby, dokud se tento cíl nepodaří splnit. Její kroky si vynutila nová vláda Šinzó Abeho, která slíbila radikální opatření v zájmu obnovení ekonomického růstu v zemi. 

Finanční schůzka G20 byla ve znamení obav z „měnových válek“, situace, při níž jednotlivé země podporují oslabení svých měn v zájmu zvýšení vývozu. Japonský jen pod tlakem chystaných opatření nové vlády od listopadu prudce klesal a podezření na záměrné oslabování měny Tokio vyvolalo 8. února, kdy jeden z japonských činitelů řekl, že jen oslabil více, než se zamýšlelo. To naznačilo, že Tokio chce udržovat kurz měny na konkrétní úrovni. Strach z měnové války se prohloubil poté, co Francie označila euro za nadhodnocené a vyzvala ke stanovení střednědobého kurzu eura. 

Globální ekonomická aktivita se podle MMF zvedá jen zvolna, přestože nálada na finančních trzích se v poslední době zřetelně zlepšila. „Předstihové ukazatele naznačují, že ekonomická aktivita bude zesilovat jen postupně, protože nějakou dobu bude trvat, než se lepší finanční situace promítne do širší ekonomiky,“ píše se ve zprávě.