Rybářský veletrh v Maroku - země útočí na pozici rybářské velmoci

Rabat - Maroko se chce stát rybářskou velmocí. Zatím ho ale brzdí zastaralé vybavení, a to jak na rybolov, tak i na další zpracování rybího masa. Vláda proto připravila plán na modernizaci celého odvětví. Jedním z kroků je i veletrh, na kterém se rybářský průmysl prezentuje.

Plán marocké vlády pro odvětví rybolovu do roku 2020 je jasný - vytvořit se má 20 tisíc nových pracovních míst a vývoz zvýšit na dvě miliardy eur. Pomoci by měl i mezinárodní veletrh, který Maroko pořádá. „Akce má už několikaletou tradici a podporuje sektor rybolovu. Návštěvníci vidí všechny novinky z oboru a také kolik se investovalo do rozvoje,“ konstatoval marocký ministr zemědělství Aziz Akhennouch.

Podle ředitele veletrhu potvrdilo účast 35 zemí z pěti kontinentů. „Těší nás, že veletrh má i mezinárodní aspekt,“ řekl Abdelfattah Zine.

Maroku jde hlavně o kontakty se zahraničními partnery. Chce pro odvětví rybolovu získat nové investory, a to jak ve vládním, tak i v soukromém sektoru. Úspěch už má i v Evropě. „Naše země patří k předním konzumentům rybího masa. Velké množství kvalitních produktů dovážíme právě z Maroka,“ podotkl španělský ministr zemědělství Miguel Arias Canete.

Maroko má v Africe mezi vývozci a zpracovateli rybích produktů vedoucí pozici. Rybolov je navíc klíčovou složkou tamního hospodářství, zaměstnává zhruba půl milionu lidí.

Rybářský veletrh se v Maroku stává tradicí (zdroj: ČT24)