Britové si troufají na kilometrový mrakodrap v Saúdské Arábii

Džidda - Nejvyšší mrakodrap světa má být vysoký jeden kilometr a v saúdskoarabské Džiddě ho postaví firma, která vybudovala novou londýnskou dominantu Shard. Saúdská Arábie tento týden rozhodla, že stavbou pověří londýnskou konstrukční společnost Mace, která se spojí s britskou EC Harris. Hodnota zakázky se má pohybovat kolem 800 milionů liber (v přepočtu 23,6 miliardy korun).

Mrakodrap se bude jmenovat Královská věž (Kingdom Tower). Svou kilometrovou výškou trojnásobně překoná Shard, který je nejvyšší budovou v Evropské unii a druhou nejvyšší v Evropě. Nynější nejvyšší budovu světa, jíž je Burdž Chalífa v Dubaji, předčí o 170 metrů. 

Stavba Královské věže, jež bude mít 156 pater, potrvá pět let. Má v ní být luxusní hotel, byty, kanceláře a také observatoř.

Kingdom Tower
Zdroj: ČT24/smithgill.com

Kontrakt Britům udělila džiddská společnost JEC. Její výkonný ředitel Valíd Abdal Džalíl Battirdží prohlásil, že jeho společnost ocenila kvalitu stavby londýnského mrakodrapu. Očekává, že s přípravou saúdskoarabského projektu se začne už v dubnu. Autorem stavby je chicagská firma Adrian Smith + Gordon Gill Architecture a hlavní dodavatelskou firmou bude domácí společnost Binladin Group.

Více informací o celém projektu se dočtete zde.