Polský ministr zemědělství: Za kritikou našich potravin je agrární lobby

Praha - Polský ministr zemědělství považuje pokusy Česka plošně zakázat dovoz tamních potravin za nebezpečnou hru s ohněm. V rozhovoru pro ČT označil kritiku za neférovou a obvinil z ní zdejší a slovenskou agrární lobby. Ta se podle něj cítí úspěšnou konkurencí ohrožena. Některé firmy ze sousední země ale připouštějí, že s kontrolou kvality jídla je tam problém.

Polsko je na potravinovém trhu velkým hráčem. Jenom v produkci mléčných výrobků je šesté v Evropě a šestnácté na celém světě.

Andrzej Gantner, ředitel Polské federace výrobců potravin:

„Je třeba si uvědomit, že v žádné zemi neexistuje, aby v ní nebyla vůbec žádná falšování. Jinými slovy, Polsko není nevinné, ale ani žádná jiná země není nevinná. V každé zemi najdeme produkty špatné kvality.“

Závodem ve středopolské Lowiczi projde denně přes milion litrů mléka. Třetí největší mlékárna v zemi přitom zásobuje domácí trh i zákazníky v Česku a na Slovensku. S kvalitou tu nikdy neměli větší problém - stejně jako většina velkých polských výrobců, kteří se úspěšně prosazují v zahraničí. Jen loni vyvezli potraviny za rekordních 16 miliard eur.  

Také celých 16 procent potravin v Česku pochází z Polska. Volání po jejich zákazu proto polští výrobci nechápou. Nedávný případ zkaženého sušeného mléka z polských Ščekočin i starší problémy považují za okrajové. „Ty zprávy jsou sdělovacími prostředky nafukované,“ míní ředitel mlékárny v Lowiczi Jan Dabrowski.

Polský ministr zemědělství Stanislaw Kalemba je přitom ještě ostřejší. „Není to fér, není to slušná konkurence, je to spíš pokus odvrátit pozornost od vnitřních problémů těch zemí,“ konstatoval ministr.

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl:

„Můžeme doložit černé na bílém, ve kterých případech a kdy - kterých konkrétních potravinových výrobků dovezených z Polska se to týkalo a kde byly problémy s kvalitou, případně i s bezpečností potravin.“

Jen od začátku února neprošly potravinářskou kontrolou třeba plesnivé kokosky s medem nebo měkké karamely. Objevily se ale i falšované potraviny - máslové sušenky bez jediného kousku másla.

Poláci prý nestíhají kontrolovat vše

Podle šéfa Polské obchodní komory Waldemara Nowakowského je problém v systému. Poláci vyvážejí hodně a děravé kontroly nedokáží zastavit i nekvalitní zboží. „Ten systém nefunguje a nemůžeme se tvářit, že funguje. Je potřeba to změnit. To přece neznamená, že všechno je špatně,“ podotkl předseda Polské obchodní komory Waldemar Nowakowski.

Polští výrobci to ale odmítají. Za plošnou kritikou svých potravin vidí politiku a také nefér hru velkých prodejních řetězců. Ty podle nich ovládly v Česku a na Slovensku trhy a tlačí cenu i kvalitu potravin na hranici únosnosti.