Bývalý místopředseda ERÚ čelí trestnímu oznámení - kvůli 550 milionům

Praha - Bývalý místopředseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Blahoslav Němeček se ocitl pod drobnohledem příslušníků policie. Důvodem je údajné zneužití pravomoci úřední osoby. Němeček podle ERÚ, který na něj podal trestní oznámení, umožnil společnosti E.ON Distribuce v roce 2011 neoprávněně získat více než půl miliardy korun. Firmu chtěl údajně „finančně podpořit“ i pro letošní rok - částkou 78 milionů. Němeček nařčení odmítá. „Nic o tom nevím, rozhodně jsem nikdy nikoho nezvýhodňoval,“ řekl Hospodářským novinám (HN).

Podle současné šéfky ERÚ Aleny Vitáskové nalezli pracovníci úřadu smlouvu, která jedné z distribučních společností dovolovala na rok 2011 nastavit nepřiměřeně vysoké poplatky za distribuci. I přesto, že pak byly v dalším roce nastaveny opět nižší a zákazníkům se peníze vrátily, firmě to pomohlo s jejím cash-flow. 

„Jednalo se vlastně o takovou půjčku ve výši stovek milionů korun od spotřebitelů zadarmo,“ řekla Vitásková HN.

Podle informací HN se mělo jednat o smlouvu „Postup řešení platební bilance společnosti E.ON Distribuce, a.s., na rok 2011“. Ta měla firmě dovolit v roce 2011 rozúčtovat konečným zákazníkům skrze distribuční poplatky 550 milionů korun.

Alena Vitásková
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Němeček svou údajnou činnost popírá

„Nic o tom nevím, rozhodně jsem nikdy nikoho nezvýhodňoval. Zatím neznám detaily a nikdo mne v celé věci nekontaktoval, trestní oznámení tak komentovat nemůžu,“ řekl. Nařčení odmítá i společnost E.ON. „Kategoricky odmítáme tvrzení, že naše společnost byla rozhodnutím Energetického regulačního úřadu jakkoli zvýhodněna, či se jiným způsobem obohatila na úkor svých zákazníků,“ uvedl v tiskovém prohlášení mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

Mluvčí E.ON navíc tvrdí, že v letech 2008 až 2011 byl systém výplaty podpor naopak nastaven tak, že distribuční společnosti znevýhodňoval. „Celkový objem vyplacených podpor výrobcům vysoko převyšoval příjmy získávané pro tento účel od konečných spotřebitelů elektřiny,“ uvedl.

Za bývalého šéfa se částečně postavil i Josef Fiřt, kteý působil ve vedení úřadu před Vitáskovou. Za jeho úřadování prý vše probíhalo naprosto transparentně. Poplatky se podle něj zároveň častokrát nastavovaly dopředu a někdy mohlo dojít k nepřesnostem, které mohly působit společnostem krátkodobé ztráty - čímž by se možná dala vysvětlit ona půjčka, která mohla postavení firmy vylepšit.

Josef Fiřt
Zdroj: Jan Rasch/isifa/Euro

Na nekalosti upozornila Vitásková už na konci ledna a bylo podáno trestní oznámení. Že se jedná o Němečka a firmu E.ON, ovšem tehdy odmítla potvrdit. 

Sedmatřicetiletý Němeček byl místopředsedou ERÚ od roku 2001, předtím dva roky pracoval na ministerstvu průmyslu a obchodu na odboru regulace a finančních analýz. ERÚ opustil začátkem roku 2012. V polovině roku 2012 nastoupil do mezinárodní poradenské společnosti Ernst & Young, kde pracuje jako šéf týmu regulačního poradenství v energetice.