Dlužníci už se nemusejí bát, s malými písmenky ve smlouvách je konec

Praha – Nový rok přinesl nový zákon o spotřebitelském úvěru. Poskytovatelé úvěrů už tak nebudou do smluv moci psát malá písmenka a schovávat v nich méně výhodné podmínky. Pro české spotřebitele to tedy znamená posílení pozice a některá nová pravidla. Nemělo by se už stávat, že zákazník podepíše smlouvu s podmínkami, které potom platit nebudou.

Lidé, kteří na úvěr nemají, by jej nově dostat neměli

Finanční arbitr František Klufa o nových podmínkách:

„V pozici, kdy na začátku dostanete jednoduchý formulář, kde bude stanoveno, kolik si půjčujete, kolik budete splácet, tak je to už jednoduchá aritmetika a spotřebitel si to sám musí vyhodnotit.“

Rozhovor s Františkem Klufou (zdroj: ČT24)

Nově budou moci klienti bezplatně od smlouvy odstoupit do čtrnácti dnů. Banky i nebankovní poskytovatelé úvěrů také budou muset svým zákazníkům dávat mnohem více informací a prokázat, že než někomu poskytli úvěr, důkladně si prověřili jeho schopnost splácet. Podle finančního arbitra Františka Klufy se pozice spotřebitele oproti stávající zákonné úpravě zlepší. V zákoně naopak zatím chybí zmínka o rozhodčích doložkách, které bývají pro spotřebitele častou pastí. Ministerstvo spravedlnosti však už i na tomto nedostatku v současnosti pracuje.

Nejčastěji se na finanční arbitry lidé podle Klufy obracejí s tím, že podepsali podmínky, které potom neplatily. Ze zahraničí pak přicházejí stížnosti na nepřiměřený způsob vymáhání pohledávek. Celkově se ale arbitrům spory daří řešit. „My jsme přesáhli historickou linii 800 sporů za rok. K tomu jsme měli 135 řešených sporů. Co je velmi pozitivní, tak v drtivé většině jsme spory rozhodovali smírem, že jsme nemuseli banku nebo instituci pokutovat, ta respektovala náš názor a spotřebitel dostal peníze zpátky,“ pochvaluje si Klufa.