Rusko-čínský obchod s ropou může na vlak zapomenout

Moskva – Prvním ropovodem, který spojuje největšího vývozce Rusko s největším odběratelem této suroviny Čínou, začala proudit ropa. Je dlouhý přes tisíc kilometrů a v následujících 20 letech jím bude přes hranici téct 15 milionů tun ropy ročně (300 tisíc barelů denně). „Ropovod jsme začali napouštět v pátek. Během ledna plánujeme dodat do Číny 1,3 milionu tun ropy,“ uvedl mluvčí Transněftu Igor Djomin. Rusko se v posledních letech rozhodlo snížit svoji závislost na západoevropských odběratelích a začalo se orientovat na čínský trh.

Za tři roky už bude ropa proudit až k Tichému oceánu

V sobotu ropovod přepravil první ropu z ruského města Skovorodino do čínského města Ta-čching. Dokončen však bude ropovod až v roce 2014. Potom bude měřit 4 700 kilometrů a povede až k Tichému oceánu. Druhá větev tak ropu dopraví až do Vladivostoku na dálném východě. Odtud budou drahou surovinu převážet lodě do Jižní Koreje a Japonska.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Ropovod za 25 miliard dolarů (467 miliard korun) začala plánovat v roce 2001 společnost Jukoz. Pak ale její majitel Michail Chodorkovskij skončil ve vězení a firmu převzal stát. Ten výstavbu zahájil o čtyři roky později. Stavba ropovodu s sebou přinesla úplně nové vztahy mezi dvěma velmocemi. Moskva s Pekingem v posledních desetiletích často stály politicky proti sobě. V 21. století, kdy se oba státy zaměřily na rozvoj a obchod, si ale výborně rozumějí.

Jao Wej, generální manažer stavby ropovodů Petro China:

„Provoz čínsko-ruského ropovodu odstartoval zcela novou fázi mezinárodní energetické spolupráce.“

Čína si spuštěním ropovodu výrazně polepší. Dosud totiž Rusko posílalo k sousedovi ropu pouze po železnici. Každoročně tímto způsobem Čína dovezla zhruba devět milionů tun ročně. Evropa se ale cítit ohrožená nemusí. Evropský trh zůstává pro Rusko prioritou. Cílem projektu je ale dostat se na nové trhy.

10 milionů barelů ropy denně - to umí jen Rusko

Rusko je jedinou zemí, ve které těžba přesahuje deset milionů barelů denně. Druhým největším těžařem ropy je Saúdská Arábie, kde se produkce v posledních měsících pohybovala kolem 8,25 milionu barelů denně. Rusko je rovněž největším vývozcem ropy na světě. Export ruské ropy prostřednictvím ropovodů loni stoupl na 4,29 milionu barelů denně.

V produkci zemního plynu zůstává Rusko na druhém místě za Spojenými státy, které těží přes dvě miliardy krychlových metrů denně. Rusko je významným dodavatelem ropy i plynu do České republiky.