Soud zrušil Bloombergův zákaz prodeje velkých limonád v New Yorku

New York/Praha – Starosta New Yorku Michael Bloomberg chtěl uchránit obyvatele svého města před obezitou a prosadil zákaz prodeje velkých porcí sladkých nápojů. Opatření mělo vstoupit v platnost zítra. Podle zpravodajského serveru BBC ale americký soud tento zákaz zrušil na základě žaloby odvětvových svazů. Omezení se mělo týkat rychlého občerstvení, restaurací, kin, sportovních stadionů a kaváren, nikoliv obchodů nebo supermarketů. Podle lékařů je cukr schovaný v nápojích po tabáku, alkoholu a drogách tou nejnebezpečnější závislostí.

Víc než půllitr už ne, cokoliv v objemu do půl litru ano. A pokud by zákazník přece jen chtěl velkou kávu, dostane ji, ale musí si do ní nasypat cukr sám. Káva je však vedlejší – limit se měl týkat hlavně sladkých limonád. „Když budete pít jednu colu denně, budete za rok o pět kilo těžší,“ varoval obyvatele New Yorku spot vytvořený zdravotnickým odborem tamní radnice.

Proti vůbec prvnímu takovému opatření v USA se ale stavěli výrobci nealkoholických nápojů, podle nichž by zákaz poškodil podnikání a omezil osobní svobodu spotřebitelů. Americká asociace výrobců nápojů (ABA) a další podnikatelské skupiny pak případ dostaly před soud.

Ilustrační foto
Zdroj: Bon Appétit/ISIFA

Soudce vrchního soudu na Manhattanu Milton Tingling nakonec rozhodl, že nová regulace byla „svévolná“ a prohlásil ji za neplatnou. Verdikt je ranou pro newyorského starostu, který chtěl zákazem bojovat proti tomu, co nazývá „epidemií obezity“. Město již avizovalo, že se proti rozhodnutí soudu odvolá.

Za porušení zákazu, který měl platit od úterý, hrozila pokuta 200 dolarů (asi 3 900 korun). Zákaz se neměl vztahovat na nápoje s umělými sladidly, džusy, mléčné koktejly či alkoholické nápoje.

Ne všichni s kampaní starosty Bloomberga, podle kterého letos poprvé umře víc lidí na obezitu než na podvýživu, souhlasili. „Co mi bude vláda říkat dál? V kolik mám jít spát? Jak velký steak si můžu dát? Kolik brambůrků můžu sníst?“ rozhořčil se radní Dan Halloran.

Pryč s polystyrenem!

Bloomberg už mezitím naznačil, že omezení maximálního objemu nápoje mu stačit nebude. Za chvíli prý padne další americká tradice – možnost vypít si ho v jednorázovém polystyrenovém kelímku. Těch použije průměrný Američan 80 ročně. Starosta se netají tím, že se inspiroval na západním pobřeží.

Ilustrační foto
Zdroj: Bon Appétit/ISIFA

„San Francisco má sice rádo své tradice, ale stejně rádo ukazuje světu svou pokrokovost. Toto město zakázalo polystyren, tedy hlavně kelímky a krabice na jídlo, už před šesti lety. Ve stejnou dobu se zároveň stalo prvním městem v USA, které se zbavilo i igelitových tašek,“ popsal Bloomberg a dodal: „Myslím, že můžeme žít bez něčeho, co ničí životní prostředí, stojí daňové poplatníky peníze a co je lehce nahraditelné.“

Nad nezdravým jídlem se stahují mračna i v Evropě

Boj proti nezdravým pokrmům už zahájily také některé evropské země – například Dánsko a Maďarsko si vloni odhlasovaly takzvanou „daň z tuku“, která byla uvalena třeba na smažené brambůrky.

Můžeme se něčeho podobného dočkat i v Česku? Tomu se regulace nezdravého jídla a pití zatím vyhýbá. Lékaři přesto apelují na tuzemské spotřebitele, aby přemýšleli nad tím, co pijí. Například v půllitru ochucené limonády se skrývá třináct kostek cukru. Odpovídá to zhruba množství, které obsahuje jedna porce zmrzliny nebo půlka tabulky čokolády.

„Je v povědomí lidí, že nápoje colového typu jsou vysoce kalorické, ale neuvědomují si, že třeba minerální vody slazené cukrem jsou na tom úplně stejně,“ upozorňuje dietoložka Pavlína Zdeňková Kroužková. Podobně je na tom i stoprocentní ovocný džus. V půllitrové dávce tohoto nápoje vypijete více než dvanáct kostek cukru.

O moc lépe na tom není ani tradiční zlatavý mok, bohužel pro Čechy. Třetinka piva obsahuje sedm kostek cukru, půllitr dvanáct. Tmavé je ještě mnohem sladší. Hitparádu kalorických hodnot nicméně vede tvrdý alkohol. Do jediného panáka vodky nebo rumu se vejde dvanáct kostek cukru. Jeden večírek tak může zatížit tělo zhruba stejně jako vepřové hody.