Pohřební firmy svádí boj na nože

Praha - Pohřebních služeb v Česku přibývá a vedou tvrdý konkurenční boj. Přitom ceny za smuteční obřady se za posledních pět let v některých případech až zdvojnásobily, a stále více Čechů si tak klasický pohřeb už nemůže dovolit. Běžný smuteční ceremoniál vyjde zhruba na 15 až 20 tisíc korun.

Některé firmy se snaží upoutat pozůstalé tím, že sledují nejnovější trendy. Ostatní ale sází na jiné přesvědčovací metody. „Snaží se kontaktovat pozůstalé a přesvědčit je, aby si šli objednat pohřeb k nim,“ vysvětluje ředitel Pohřebního ústavu hlavního města Prahy Julius Mlčoch. 

Není přitom výjimkou, že firmy jdou i cestou úplatku. Pohřebních ústavů je totiž čím dál více, ale zemřelých zhruba stejně. „To je právě to, když si necháte zavolat pohřební službu od záchranky. To je prvotní krok, kterého se musíte vyvarovat,“ zdůrazňuje předseda Asociace pohřebních služeb ČR Jaroslav Mangl. 

Nemocnice mohou uzavřít „exkluzivní“ smlouvu 

Není výjimkou, že i zdravotní zařízení mají jednu jedinou konkrétní pohřební firmu, se kterou spolupracují. Například karvinská nemocnice při úmrtí některého z pacientů ihned volá jen jednu firmu. „To, že jsme uzavřeli smlouvu na základě výběrového řízení, tak beru, že je vše v pořádku a že to není znevýhodňování té či které firmy,“ brání se ale ředitel Karvinské hornické nemocnice Ivan Stejskal. 

Pohřební byznys (zdroj: ČT24)

Rodina zesnulého v Karviné pak dostane do ruky leták s adresou pohřební služby, kde si má tělo vyzvednout. Pozůstalí nemusejí u stejné firmy objednat i samotný obřad nebo kremaci. Protože jsou ale často úmrtím někoho blízkého vyvedeni z míry, to poslední, na co myslí, je další převážení nebožtíka jinam. 

Jaroslav Mangl, předseda Asociace pohřebních služeb ČR

„Na vesnici je to (pohřeb) zhruba o nějakých deset až patnáct procent dražší než ve městě.“

Ještě horší je ale situace na vesnicích. Tam obvykle existuje jen jediná firma, která si ceny pohřbů diktuje. Ne každý má ale peníze, aby mohl pohřeb vůbec zajistit. A stát tak platí pořád více. Jen loni to bylo kolem devíti milionů korun. Tedy desetkrát více než v roce 2007. Stát má povinnost zesnulého pohřbít, když se o něj do 98 hodin od úmrtí nikdo nepřihlásí. Pohřeb je pak velmi skromný, většinou jen kremace bez obřadu.