Stát se obohatí díky pašované naftě, v Praze proběhla dražba

Praha - Ročně stát kvůli daňovým únikům u benzinu a nafty přijde o miliardy korun. Teď se mu ovšem alespoň malá část vrátila. V Praze se totiž dražila pašovaná nafta. Celníci jí loni zabavili celý vlak.

V lednu 2012 bylo zabaveno 24 vagonů o váze 2600 tun. Z Běloruska se v nich pašovalo téměř milion a půl litru nafty, která se měla nezdaněná v Česku prodat. Jen neodvedením DPH by přitom podvodníci vydělali deset milionů korun. „Byla to dlouhodobě připravovaná společná akce daňové a celní správy,“ připomněl mluvčí správy Jiří Barták.

Zabavená nafta se teď po roce opět vrátila na scénu - tentokrát na ní ale vydělal stát. Přiklepnuta byla na konec společnosti Čepro za 21,3 milionu korun. Dražby zabavených pohonných hmot se zúčastnily celkem tři firmy a vítěz byl znám po půl hodině. Čepro získalo naftu výhodně. „Reálná hodnota v současné době je 22,5 milionu. Ty peníze půjdou státnímu rozpočtu,“ prohlásila Jitka Ježková z celní správy.

Tankování
Zdroj: ISIFA/Getty Images/Justin Sullivan

Kvůli podvodům s palivy stát ročně přichází až o osm miliard korun

Podvodníci většinou spoléhají na menší pumpy, kterým nabídnou cenu nižší, než jakou má státní distributor. Ten má své zásoby u Roudnice nad Labem. V největším skladu pohonných hmot v České republice je uloženo 330 tisíc kubíků paliva a právě tady končí i zabavený benzin a nafta. „Odhadujeme, že ten podíl nezdaněného benzinu v mezdních obdobích může být až dvacet procent,“ podotkl generální ředitel Čepra Jan Duspěva.

I proto mohou být na čerpacích stanicích poměrně velké cenové rozdíly. Třeba dnes se nejlevnější benzin prodával za necelých 35 korun, nejdražší pak za 39,90 koruny. Situaci na trhu má vyřešit nový zákon, jenž chce podmínky s obchodováním zpřísnit.

V Praze se dražila pašovaná nafta (zdroj: ČT24)