Brusel schválil pravidla pro jednotnou nabíječku mobilů

Brusel – Evropské standardizační úřady CEN-CENELEC a ETSI definitivně posvětily pravidla pro univerzální nabíječku mobilních telefoů. Ta má mít standardní Micro-USB konektor a bude možné s ní nabíjet telefony různých značek. Výrobci mobilů začnou nové nabíječky dodávat na trh už v prvních měsících příštího roku.

„Jsem velmi šťastný, že evropské úřady pro standardizaci splnily rychle naše požadavky a vyvinuly technické standardy pro jednotnou nabíječku pro mobilní telefony. Nyní je na výrobcích, aby splnili své závazky a začali prodávat mobilní telefony s novými nabíječkami,“ řekl novinářům eurokomisař pro průmysl a podnikání Antonio Tajani.

Pro uživatele to bude podle šéfredaktora odborného serveru Mobil.cz Jana Matury znamenat, že si snadno nabijí mobil v práci nebo na návštěvě, protože alespoň jednu nabíječku najdou všude. „Doma jim bude také stačit jedna pro celou rodinu. Pokud se o ni nezačnou prát,“ dodal.

Většina mobilů vyšší třídy už dnes používá stejný konektor a lze je tak nabíjet jakoukoliv nabíječkou. Univerzální konektor navíc umožňuje nabíjení telefonů přes počítač. Tuto funkci již většina telefonů podporuje.

Přední výrobci už se na jednotných nabíječkách dohodli

Nové nabíječky mají shodný konektor ve formátu Micro-USB. Podle odhadů bude právě tato nabíječka během dvou let na trhu jasně dominovat. Už vloni totiž velcí výrobci mobilních telefonů jako Nokia, Apple, Samsung či LG podepsali dohodu, že své nabíječky sjednotí.

Evropská sedmadvacítka si od sjednocení nabíječek slibuje mimo jiné snížení ekologické zátěže. Téměř každá domácnost podle Evropské komise již v současnosti vlastní staré nabíječky, které představují několik tisíc tun odpadu ročně. Mobilní telefon přitom má až 450 milionů Evropanů.